Прочитај ми чланак

Маркетиншка хапшења или обрачун са криминалом?

0

Вељко Беливук, познатији као Веља Невоља, ухапшен је јуче заједно са још 16 припадника своје криминалне групе.

Међу ухапшенима су Марко Миљковић и Милован Тадић, бивши шеф обезбеђења клуба „Тилт“, коме се суди да је као шеф обезбеђења насмрт претукао Слободана Вукића. Сви ухапшени, који су се крили иза навијачке групе Партизана, сумњиче се за убиства, отмице, изнуде и трговину дрогом.

Printscreen Nova S

Саговорници Данаса – Стеван Дојчиновић, главни и одговорни уредник КРИК-а, и криминолог Добривоје Радовановић сматрају да је позитивно то што је изведена овако велика акција хапшења, али наглашавају да је потребно видети да ли ће држава процесуирати и оне који су били повезани са криминалном групом Беливука, али и хапсити и друге навијачке групе које се баве криминалним радњама.

Иначе, у великој акцији Министарства унутрашњих послова (МУП), Безбедносно-информативне агенције (БИА) и Тужилаштва за организовани криминал, јуче су блокирани стадиони Црвене Звезде и Партизана. Како је изјавио тужилац за организовани криминал Младен Ненадић, полиција је извела претресе на око 30 локација у Београду.

– Након вишемесечног заједничког рада Тужилаштва, више организационих јединица МУП и БИА, реализована је заједничка акција усмерена на очување безбедности Републике Србије и расветљавање најтежих кривичних дела против живота и тела , са елементима организованог криминала, навео је Ненадић.

Поједини београдски медији пишу да је Беливук ухапшен због убиства навијача Црвене звезде Здравка Радојевића. Беливук је, иначе, пре неколико дана приведен на београдском аеродрому по повратку из Црне Горе, али је одмах пуштен.

Према незваничним информацијама, он је јуче ухапшен на Руднику, где је наводно ишао да спали возила коришћена у кривичним делима. Медији преносе да је он у том аутомобилу наводно својевремено снимљен саобраћајном камером у разговору са Гораном Величковићем Гоксијем, коме се губи сваки траг од августа прошле године. Величковић је са Милошем Радосављевићем Кимијем оформио навијачку групу „Партизановци“.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је јуче поводом хапшења 17 припадника организоване криминалне групе да је Србија озбиљна земља која неће дозволити да се поново створи неки криминални клан који ће помислити да је јачи од државе. На конференцији за новинаре у Палати Србија, Вулин је изјавио да је Србија данас боље и безбедније место.

– Када је председник Александар Вучић рекао да ће се обрачунати са мафијом, неки су се смејали и бројали дане од тог обећања до хапшења. Сада се не смеју. Ако већ не могу да се постиде и кажу људско: ‘Опрости’, онда могу да ћуте, рекао је Вулин.

Подсетимо, ипак, да је председник Вучић још 2016. изјавио да држава тренутно нема довољно снаге за борбу против хулигана јер је, како је тада рекао, за тако нешто потребан друштвени консензус. Од друге половине прошле године, Вучић је почео чешће да говори о борби против организованог криминала. Он је у новембру 2019. изјавио да је та борба почела и да је, како би се криминал почистио, битно да се почисте они који са криминалцима сарађују.

Коментаришући јучерашњу акцију хапшења, Вучић је изјавио да је држава показала да је снажнија и јача од организованог криминала. Он је рекао да су представнике државе лагали „прави доушници и мафијаши“, који су то радили да би мафија остала заштићена, а „прави сарадници остали неоткривени“.

А да ли је држава заиста решила да почне борбу против организованог криминала, према мишљењу Стевана Дојчиновића, главног и одговорног уредника Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК), остаје да се види у наредним данима. Дојчиновић истиче за Данас да је увек добро када се хапсе криминалци, „али је питање колико ће да дубоко ићи цела та истрага, зато што ови људи који се сада хапсе, а о којима је КРИК писао годинама, повезани с неким лицима из политике и полиције“.

– Јако је битно да се ово не заврши на криминалцима који су ухапшени, већ да видимо да држава оде даље, односно да се позабави људима из самог система који су радили са криминалцима. Да ли ће се то десити, видећемо у наредним данима – објашњава Дојчиновић.

Медији су јуче пренели да је у наставку акције ухапшена још једна особа на Партизановом стадиону, као и да је полиција на том стадиону пронашла бункер, обезбеђен и закључан, а који припада Беливуку и његовој групи.

Криминолог Добривоје Радовановић указује за Данас да је за сада преурањено и за негативне и за позитивне оцене. Он подсећа на масовнија хапшења претходних година, а да та лица нису процесуирана.

– Дакле, сва та ранија хапшења су била маркетиншке акције. И ова хапшења могу то да буду. Али постоји једна јако важна ситница да најновија хапшења ипак нису маркетиншка акција, а то је да је налог за хапшење дао тужилац за организовани криминал. Надам се да тужилаштво има доказе и да ће ухапшени бити осуђени – објашњава Радовановић. Он је додао да је ово још далеко од борбе против организованог криминала, јер навијачки криминал није најјачи нарко-криминал у Србији.

– Питање је шта ће бити са Звездиним, Радовим и другим навијачким групама, које се исто баве трговином дрогама – наглашава Радовановић.

Беливук и Хркаловић

Како су раније писали медији, Вељко Беливук је повезиван са бившом државном секретарком МУП-а Дијаном Хркаловић. Наводно је, пишу таблоиди, Хркаловић помогла Беливуку да буде ослобођен за убиство каратисте Властимира Милошевића. Странка слободе и правде (ССП) поздравила је јучерашња хапшења, али пита да ли је неуспели покушај убиства Беливука у Црној Гори повезан с његовим склањањем и да ли се заштитници Беливука плаше онога што је он рекао црногорским безбедносним службама, као и каква је у томе улога бившег министра Небојше Стефановића и Дијане Хркаловић. Иначе, таблоиди су управо Хркаловић навели као првоосумњичену за наводно прислушкивање председника Вучића. Међутим, председник Вучић је јуче изјавио да хапшење Беливука нема везе са афером прислушкивања. Он није директно одговорио да ли сматра да министар Стефановић није могао, смео или хтео да се упусти у борбу против те криминалне групе, рекавши да „нико није идеалан“. Такође, Вучић је одбацио тврдње да су хапшења имала везе с тим ко за који клуб навија, већ да нико не може да убија по Србији.

Думановић: Открити све криминалне везе

Милан Думановић, бивши припадник Управе криминалистичке полиције (УКП) и један од оснивача покрета Ослобођење, позвао је тужиоца за организовани криминал да се „не заустави“ на хапшењу ове криминалне групе, већ да процесуира и све који су повезани с њом, посебно лица из безбедносних служби, БИА и УКП. „Морају се открити везе између криминалаца и безбедносних служби, али и политичког врха СНС“, рекао је Думановић.

УСТ: Држава способна да заштити грађане

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) саопштило је да је јучерашњим хапшењима задат снажан ударац организованом криминалу и јасно демонстрирана јачина тужилачке организације и ресора јавне и државне безбедности. Акција је показала, додаје се у саопштењу, да су државни органи „способни да заштите државу и њене грађане“.

Ко је приведени Вељко Беливук

Београд – Ноћна акција хапшења чланова криминалне групе персонификована је лишавањем слободе Вељка Беливука (37), познатог по надимку Веља Невоља, кога медији већ годинама проглашавају „навијачем“ и „вођом навијача“, упркос томе што је реч о осуђиваном криминалцу.

Његово име је широј јавности постало познато после напада на Божу Кумбуровића и Небојшу Петковића, чланове обезбеђења директора ФК Партизан Милоша Вазуре у априлу 2016, за шта је Беливук осуђен у септембру 2016. године на годину дана кућног затвора без електронског надзора. Друга веза са навијањем је његов „бункер“ који је полиција јуче „открила“ на Стадиону Партизана и о чему би свакако имали шта да кажу чланови управе клуба. И треће, да су му трибине биле база за напредовање у криминалној хијерархији.

После убиства француског навијача Бриса Татона у Београду, тада водећа навијачка група на „југу“ – Алкатраз била је обезглављена због хапшења и суђења одговорних за тај злочин. Уследио је период „безвлашћа“ и онда како то бива, да би се успоставила контрола на трибинама, убацила се група по имену „Јањичари“. Само име је говорило да су у питању били „навијачи“ других клубова, пре свих Црвене звезде. Вођа групе је био Александар Станковић звани Сале Мутави, који је убијен у октобру 2016. у класичној криминалној сачекуши, а после његове смрти на чело је дошао Беливук. Уследио је период „навијачких“ обрачуна, са много убистава и покушаја убиства, упечатљиво илустрован и чувеном тучом на јужној трибини током дербија са Звездом, за коју су касније процесуирани само тзв. „Сплићани“, плаћеници из Хрватске који су ту извукли дебљи крај. Последња „веза са навијањем“ је видео снимак објављен на друштвеним мрежама прошле године на коме вођа “Партизановаца“, Раде Петровић, изјављује да је заједно са Милошем Радисављевићем Кимијем „издао Партизан“. На снимку се јасно види да је Петровић видно узнемирен и уплашен док поред њега седи један члан „Јањичара“. Петровић се у јавности први пут пре тога појавио месец дана раније када се писмом опростио од Љубомира Марковића Киће, такође из групе „Партизановци“ који је убијен у Београду. Убрзо се појавио још један снимак, на коме Вељко Беливук, под заставом групе “Принципи“, како јој је променио име, „поздравља“ Милоша Радосављевића Кимија и поручује му како је он „следећи“ и како треба да се спреми за њихов долазак. Од тада „Партизановци“ нестају са стадиона и дворана.

У последње време таблоиди са „одличним везама“ у полицији отворено су Беливука сврставали у тзв. Кавачки клан који је годинама у рату са Шкаљарским за превласт на тржишту кокаина, у коме је до сада убијено више од 50 људи. У „навијачком подземљу“ још јуче су почеле да круже гласине да је хапшење Беливука у ствари начин да се он склони са улице и заштити. Остало је нејасно шта се то битно променило од 29. јануара кад је Беливук приведен на аеродрому „Никола Тесла“ по повратку из Црне Горе, па после информативног разговора брзо пуштен, до јуче кад је спектакуларно ухапшен. С. Д.

Прва пресуда

Прва правоснажна пресуда Беливуку изречена је у марту 2016. године када му је Апелациони суд потврдио казну од пет месеци и 15 дана затвора због напада на двојицу малолетника на сплаву „Блејвоч“ у октобру 2007. године. Беливук је осуђен за наношење тешких телесних повреда. Пре тога ухапшен је током „преузимања трибине“ због демолирања кафића „Холивуд“ на Карабурми у власништву вође супарничке групе „Алкатраз“ Александра Вавића у децембру 2013. Кривичну пријаву против њега тужилаштво је одбацило јер је уплатио 100.000 динара у хуманитарне сврхе. Помињан је и крајем 2018. након што је група хулигана наоружана упала у клуб „Комитет“ у Бетон хали у центру Београда, претукла обезбеђење, а потом палицама тукла госте и ломила инвентар клуба. У контексту навода да његова група „обезбеђује“ велики број локала у Београду.

Оптужбе

Беливук је био оптужен и за сурово убиство каратисте Властимира Милошевића у улици 27. марта у центру Београда. Тужилаштво је као доказ против тројице окривљених предложило бројне сведоке, међу њима и једног очевица, снимке сигурносних камера које су забележиле убиство, као и Беливукове трагове ДНК нађене на запаљеном аутомобилу. Касније је ослобођен за много блаже кривично дело – помагање у убиству. Како је писао Крик, његов ДНК траг нађен на аутомобилу коришћеном приликом убиства није био довољан за осуђујућу пресуду, јер га је промењени налаз судског вештака „уклонио“ са места злочина. Поједини докази нису ни стигли на суд – пошто их је контаминирао полицајац током увиђаја. Занимљиво је да је незапосленог Беливука на суђењу бранио петочлани тим утицајних адвоката. Владан Вукчевић, познат по томе што је бранио припаднике и сараднике Службе државне безбедности, Владимир Лучић из адвокатске канцеларије коју води Војислав Недић, отац тада генералног секретара Владе Србије Новака Недића, Дејан Лазаревић, бранилац Дарка Шарића, Добривоје Главонић, бивши истражни и прекршајни судија, и Никола Ристовић.

„База“ у Панчеву

У последње време нагађало се да се Беливук крио у Црној Гори, али је базу имао у Панчеву. По друштвеним мрежама обични грађани жалили су се на његово бахато понашање по тамошњим локалима, и како је најпаметније избегавати места на којима се он појављује. У међувремену постао је и један од челника локалног фудбалског клуба Динамо.