МАРИНИКА у Скупштини: Вучић лаже, „Крушик“ дигао кредит да исплати плате! (ВИДЕО)

0

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић још једном је изнела доказе о пословању фабрике оружја "Крушик" и односима фабрике са ГИМ-ом и Слободаном Тешићем. Према подацима које је изнела, председник Србије Александар Вучић изнео је низ лажи приликом посете "Крушику", навела је Тепић, као и да је ваљевска фабрика подигла кредит како би радницима исплатила плате.

– Поштовани грађани, медији и Александре Вучићу, опет си јуче слагао. Отишао си у „Крушик“ да саопштиш да је фабрика у проблему, као да Србија то не зна више од шест месеци. Поновио си речи Александра Обрадовића, мене и мојих колега, једино ниси рекао оно кључно: ко је одговоран за пропаст „Крушика“. Много пута сам са овог места поновила и понављам опет: Ти си крив, Александре Вучићу. Крив си јер твој омиљени трговац Слободан Тешић черупа „Крушик“, крив си што ГИМ черупа „Крушик“ и крајње је време да престанеш да глумиш добро полицајца. Крајње је време да говориш да су лоши директори, инспектори, градоначелници, министри… Они јесу лоши, али ти си најгори. Изабрао си их, штитиш их и омогућио си им да радиш оно што раде – рекла је Тепић на почетку обраћања.

Потпредседница ССП је истакла да је ваљевска фабрика „Крушик“ морала да подигне кредит како би радници примили зараде.

– Отишао си у „Крушик“ не због тога да би прегледао, већ због тога што су му синдикати „Крушика“ запретили штрајком јер им нису биле исплаћене зараде дуже време и због тога је „Крушик“ узео кредит да би исплатио плате запосленима. Морали су да узму кредит код „Српске банке“ да би запосленима исплатили плате. Нарочито пре доласка Александра Вучића. Зато си отишао тамо, а и изговорио још једну лаж како запослени имају одличне плате, а „Крушик“ је морао да се задужи да би исплатио плате радницима како не би остали гладни, жедни, голи и боси…

Лаж је, тврди Тепић, да је 2018. година била златна и историјска за „Крушик“.

– Показаћу вам нове билнасе и податке из којих се види да је 2018. била лоша за „Крушик“, а не онаква како је рекао Вучић. У билансу успеха може се видети да је пословање Тешића било успешније него пословање саме фабрике. У пословању са „Крушиком“ Тешић профитирао више као посредник него сама фабрика. Из билнса за 2018. можете да видите да су Тешићеве фирме „Партизан тек“ и „Вектура“ имале профит већи него СДПР и ГИМ заједно. Не желим да умањим проблем ГИМ-а, али су чак и у извештајима Државне ревизорске институције, пословање Тешића остављено испод радара, а сва пажња усмерена на ГИМ. Јасно се види да су фирме Слободана Тешића имале више прихода него ГИМ и СДПР заједно у 2018. години – истакла је она, показујући податке.

– Говорили смо о томе да су повлашћени трговци, говорећи о ГИМ-у, пословали са „Крушиком“ по повлашћеним ценама и да је „ГИМ“ добијао више него СДПР. Тешићеве фирме су добијале робу за неупоредиво јефтинију цену него што је то добијао чак и ГИМ. Последњи извештај Државне ревизорске институције изнео је податак да су потраживања „Крушика“ према ГИМ-у 16 милиона долара. Ту се лепо каже да је измењен паритет испоруке и промењене цене без сагласности уговорних страна. ГИМ није полагао рачун у вези са извршеним комисионим послом. То значи да комисионар (ГИМ) који је продавао „Крушику“ за већу цену од основне у понуди, није враћао Крушику вишак, односно повећану цену за коју је успео да прода робу.

Тепић је додала да је нови директор „Крушика“ Владан Лукић свих 16 милиона долара чистог профита опростио ГИМ-у.

– Потписао је да се сторнирају потраживања од комисионара ГиМ-а у том износу од 16 милиона долара. Ако ови подаци нису довољни да буде свима јасно да је и јуче Вучић слагао, наставићу и наредног уторка да говорим. Не знам да ли да му се захвалим или да жалим због тога што смо у оваквој прилици. Републичком тужиоцу пре месец дана однела сам све податке до којих сам дошла. И даље је мук, а ми имамо и даље Александра Вучића који изиграва и државног тужиоца и директора фабрика и судију, а ево, нажалост и доброг полицајца – закључила је потпредседница ССП-а.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!