Прочитај ми чланак

Мариника Тепић: Променила сам само једну странку више од Вучића

0

Променила сам само једну странку више од Вучића, с тим да је за њега био добитак када је наводно погазио старог радикалског себе. Време је ипак показало да он из радикала и може, али радикал из њега никада.

За разлику од мене, која сам променила две странке управо да бих остала доследна себи и својим принципима у борби против овог ударног хушкача црвено-црне коалиције како деведесетих, тако и данас. И тада, као и сада, господин Вучић показује да се, осим избора, највише плаши нормалности. Он је господар мрака и хаоса, он једино зна да функционише у таквим условима. А заправо је једна велика кукавица, далеко од џентлмена. Његов пораз је ближи него што се чини. Зато ни са ким од нас осам година не сме ни на дуел, само са сигурне дистанце и на унапред припремљена питања блиских новинара излучује отров према противницима, али управо тиме показује да је једна обична неваспитана кукавица“, каже у разговору за Данас Мариника Тепић, потпредседница Странке слободе и правде, коментаришући изјаву председника Србије да је она „добар председнички кандидат који је променио шест партија.

* С обзиром да вас Вучић види као свог противкандидата на председничким изборима, а и људи вас на друштвеним мрежама кандидују, да ли ћете ви можда бити председнички кандидат опозиције?

– Удица коју опозицији стално баца власт и њихови медији јесте ко ће са ким у коалицији на изборе и сада најновије – ко ће бити кандидат опозиције на председничким изборима. У атмосфери непостојања елементарних услова за фер и демократске изборе, у свакодневници прогона свих слободномислећих људи по Србији, не само политичара, него баш свакога ко није тапшач власти, наш циљ је и даље врло прецизан – изборни услови за праве изборе. Без њих је беспредметно причати о било ком кандидату. Ка том циљу, ми смо се већ обратили Европском парламенту и очекујемо да уз њихово посредовање дођемо до избора, а прави избори су нешто чега се Александар Вучић највише плаши. Колико год се он бусао у груди, храбрио себе, он се боји избора, јер ни на једним изборима никада није победио. Он је дошао на власт тако што је Томислав Николић победио на изборима. Све после тога нису били избори, већ пуко заокруживање. А када се изборимо за одржавање избора, озбиљно ћемо промишљати о кандидату. То мора бити личност која ће имати најширу подршку опозиционих партија, али изнад свега подршку грађана. Не могу крити да сам почаствована што се и моје име помиње, али на то име и ви и јавност мораћете да причекате.

* Колико вас је уплашила недавна претња ‘Мариники Тепић у главу чекић’, с обзиром да сте многе поткачили у овој години?

– Свакако је непријатно и узнемирујуће, нарочито када сте жена, па жена која се сама креће без заштите, плус имам породицу и двоје деце до којих такође допиру вести да се мами прети. Али увек кажем, страх најбоље побеђујете када му погледате у очи. И када знате да чините праву ствар. А ја снажно верујем у то што радим, снажно верујем у људе који ми помажу, подржавају, свако „хвала“ које добијем најјачи је штит који на себи носим. У овој земљи су убијали политичке противнике, новинаре, уништавали људске животе. Рецидиви тог система су и данас у власти и зато морамо коначно смоћи снаге да кривци одговарају и никада више не буду у прилици да доносе одлуке у наше име.

* И док вама и неким вашим колегама из опозиције стижу стварне претње, посланици СНС данима причају о угрожености председника и његове породице.

– То је јасно смишљена њихова кампања да озаконе игру – како од џелата направити жртву. То је апсурд данашње Србије да је најугроженији онај који је најчуванији. А безбедни су сви који су незаштићени. То је бесмисао у коме Србија данас живи. Кад погледате Вучића, испада да је њему теже када неко умре него што је члановима његове породице. Та његова јефтина и лоша глума, то пренемагање, постали су дегутантни и већ су предмет спрдње. Верујте ми, најгоре што се може десити неком политичару јесте да постане предмет исмевања грађана. А Вучићу се то десило. А што се тиче опозиције, од чврстог смо ми материјала, изборићемо се ми са свим невољама и створити атмосферу у којој ће пре свега сваком грађанину у Србији бити добро и комотно у сопственој земљи и у којој чемо причати о нормалним животним стварима, а не о претњама и уценама.

Оно што сваког дана чујем од људи да им недостаје јесте нормалност.

* Обележили сте ову годину покрећући афере Телеком, Курир, ЕПС, Асеко. Коју аферу сте оголили до краја?

– Ову годину је нажалост обележила много више корона и сви природни страхови за здравље најближих. С друге стране, нисам дозволила да и у тој пропагандној машинерији Вучића, који глуми спасиоца, а оставља људе без адекватног лечења, нисам дозволила да се ни такве злоупотребе и нелегитимитет Кризног штаба сакрију. Ипак, тешко ми је да будем задовољна што сам откривала енорман криминал, корупцију и лоповлук партије и братије, што сам указивала колико је стотина и милијарди евра украдено од овог народа, када институције ћуте, када нико не сме истрагу да покрене. Замислите какве сам документе о злоупотребама објавила јавно, а да и тужилаштво и полиција не смеју да раде свој посао. Колико ли је тек мука нашим грађанима када чују о тим отимачинама, док они с друге стране једва састављају крај с крајем. Ове афере не говоре само о степену корупције, већ и колико се Вучићева камарила занела и изгубила компас у својој бахатости верујући да ће заувек остати недодирљива.

* Због вас је брат Ане Брнабић поднео оставку, а директор ЕПС-а вас је прогласио рекеташем?

– Незаконити директор ЕПС-а је од ове профитабилне компаније за само четири године направио губиташа, јер се играо печењаре у ЕПС-у. А сада треба да предводи и распарчавање ЕПС-а, јер је министарка Зорана наумила да прво осакате ЕПС потпуним одвајањем ЕПС Дистрибуције из система ЕПС-а и тако је припреме за приватизацију. Уместо да истерају једног неспособног који је ЕПС и довео у губиташки статус, они ће истерати 13.000 запослених.

А што се тиче брата Ане Брнабић, није он поднео оставку због мене, већ због својих незаконитих поступака и незаконитих поступака своје сестре. Ја сам само о тим незаконитостима јавно говорила, била упорна, истрајавала месецима не дозволивши да се заборави и да се извуку. Сећате се и ви да сам писала чак и трима светским берзама на којима је излистан Асеко, као и централном борду компаније Асеко у Пољској, и свима указала уз доказе како њихов огранак у Србији стиче послове и огроман новац из буџета грађана од када је њихов Игор Брнабић директор, односно његова рођена сестра Ана Брнабић премијерка. То су астрономске цифре за прилике у Србији, плус из јавног буџета, а знам да компаније тог ранга никада себи не би дозволиле сенку сумње да на коруптиван начин добијају послове и да им то више штети него користи. И тако се клупко и расплело, а Игор Брнабић готово одмах након тога поднео оставку. Али далеко било да је човек остао без посла због мене, већ због својих сумњивих послова.

* Како долазите до свих тих података?

– Дуго сам била новинарка и знам како да истражим на основу званичних докумената различите махинације и то је посао који захтева доста времена у тражењу и слагању свих тих података. Други подаци су почели да ми долазе од инсајдера, када су људи препознали то што радим. Морате схватити да наш народ не воли неправду, не воли бахате и похлепне и колико год мислили да су људи равнодушни према криминалу, они то нису. И нису уплашени, колико год то неко желео да представи. Можда нису толико гласни колико бисмо сви ми волели да јесу, али наши људи су правдољубиви, честити и то су људи који ми се обраћају и помажу. У мени су препознали некога ко ће говорити у њихово име и да вам кажем да сам на то најпоноснија, што ми људи верују. Желим да им дам наду да није све узалуд и да ће једном када буде независно правосуђе и полиција, бити вероватно испитане злоупотребе које смо открили.

* Показали сте да постоји другачији начин борбе опозиције против актуелног режима. Имате ли за све те своје акције подршку странке чија сте потпредседница?

– Нормално да имам, странка апсолутно стоји уз мене, а неки од наших експерата ми често помажу да растумачим различите економске показатеље и то је све плод тимског рада. Када ми прете, људи из странке дају ми огромну подршку и то је важно знати да нисте сами. Природно је и да понекад имамо о одређеним политичким темама различите ставове и да о њима најнормалније полемишемо, али то је наш квалитет. Странка смо која се држи демократских начела и слободе мишљења и то нас чини и јачим и вреднијим. Такву и Србију желимо и за такву Србију се боримо. Тамо где сви мисле исто, ту нико не мисли ништа.

* Чини се да сте одавно надрасли странку којој припадате?

– Људи у Србији жељни су права, правде, слободе, постојања система, да тужилац тужи, да судија суди, а не један човек, и да криминалци наравно иду у затвор, а не на још вишу функцију. То је оно за шта се ја борим. Борим се за земљу у којој ће се јасно знати шта свако може, а шта све не може и шта нико не може. Борим се за земљу где ће нечији успех, статус и позицију одређивати његово знање, образовање, способност и врлине које поседује, а не блискост са неким појединцем или припадност партији. Због тога се са толико жара борим против оних који немају ништа од наведеног, а данас ведре и облаче Србијом. Било је у политичком животу Србије пуно људи, а има их на срећу и данас који имају исте жеље као и ја, да најбоље мењамо Србију.

* Упоређују вас са Дританом Абазовићем.

– У Црној Гори се догодио један политички преокрет, а то је да је странка ДПС смењена с власти. Дритана не познајем, али верујем да ће бити прилике да се сретнемо и свакако ће бити занимљиво чути и његово искуство у политичкој борби, али и какве све промене спремају да спроведу. Има изразит политички таленат, али је још важније да покаже истрајност у борба против криминала и корупције. Дритан и ја имамо исти циљ, свако у својој земљи – да грађани знају да лоповлук и корупција неће проћи некажњено.

* Многи из опозиције превише очекују од дијалога власти и опозиције под покровитељством ЕУ. Верујете ли ви у могућност да ће власт олабавити медије и да ће омогућити представљање и ванпарламентарне опозиције?

– У Србији и постоји само опозиција која није у парламенту. Можда боље речено, у Србији политика једино и постоји ван парламента, јер ово што имамо у здању Скупштине се не може назвати парламентом, то је клуб Вучићевих послушника. А што се тиче наших очекивања, она нису ни превелика, ни премала. Ако Европска унија и Европски парламент желе да Србија и даље буде црна рупа на карти Европе, онда ће се оглушити о наше захтеве. А ако нас виде као део европске породице, онда ће помоћи да се у Србији створи атмосфера за одржавање избора. Наше је да и у оваквим условима грађанима Србије покажемо да Србија може да буде боља, срећнија и изнад свега пристојна и нормална земља. Да Србија, као богата земља, не сме бити земља сиромашних људи. Знам и ја, а знају и сви људи, да је увек било и биће оних који имају више и који имају мање. Трагедија је што у Србији има много оних који немају ништа. И то ћемо променити.

* Треба ли опозиција да се бори јединствено против говора мржње, етикетирања, изборних услова, а не да сви наступају самостално? Ни Милошевића, али ни Ђукановића није победила једна странка, већ уједињена опозиција.

– Опозиција се бори јединствено. Можда се утисак о тој разједињености ствара због различитих погледа ко је заиста опозиција у Србији и ко има реалну политичку снагу и упориште међу грађанима. Често имам утисак да ту слику наводне разједињености стварају они који јако лагодно живе и којима је једина преокупација критика опозиције. Од тих људи често можемо чути да треба да се угледамо на црногорску опозицију, ових дана нам саветују да се угледамо на опозицију у Мађарској, при том заборављају да све што је урађено око окупљања опозиције у исти тим у Црној Гори и све што је урађено у Мађарској, ми смо то већ урадили као савези, али и то су тада критиковали. Помало ми је дестимулишуће да слушам да све што уради опозиција није добро, а када исто то ураде политичари у неким другим земљама, онда нам кажу е, на то се сад угледајте. Она истинска опозиција ће се јединствено изборити за нормалне изборне услове, а да ли ћемо на тим изборима у једној, две или више колона, који ћемо модел користити, питање је на које ћемо сигурно одговорити када се изборимо за боље изборне услове.

01