Прочитај ми чланак

МАРИЈА ЈАЊУШЕВИЋ (ДВЕРИ): Државну имовину у Медвеђи нема ко да чува

0

Један од повода за посету народног посланика Марије Јањушевић и обласног повереника Драгана Џелетовића Медвеђи био је насилни чин обијања канцеларије Двери од стране општинских органа. Нарочито бахато се понашају представници Тужилаштва, који су овај чин самоиницијативно именовали као „замену браве“ па тако и закључили да нема основа за гоњење обијача.

Чланови Двери у Медвеђи су информисали Марију Јањушевић о току проблематиче приватизације државне својине на овој локацији. На њено посланичко питање које се односило на АИК Медвеђа у чијем је саставу и 584 хектара, једног ара и 50 квадрата пољопривредног земљишта, упућено Министарству привреде и Координационом телу за Прешево, Бујановац и Медвеђу, Министарство није ни одговорило, а Координационо тело се прогласило ненадлежним за АИК.

Уместо да држава заштити сопствене интересе и сачува земљиште, стратешка имовина прелази у руке приватника, већином припадника албанске националне мањине. Посебно је вредна Сијаринска бања, коју држава несхватљиво немарно испушта из своје ингеренције зарад туђих интереса.

Општина Медвеђа је потпуно неправедно груписана уз Бујановац и Прешево, од којих је удаљена око 100 километара. У односу на остале две општине, Медвеђа има значајно већи број Срба у односу на албанско становништво, које чини око 15% свих становника.

Албански сепаратисти покушавају насилним путем да поремете овај однос фиктивним уписивањем становника и другим малверзацијама, у којима су чак учествовали и органи реда, о чему су Двери до сада извештавале и наставиће да прате дешавања.

Уверени смо да је борба за очување сваке стопе територије државе Србије на југу подједнако важна као и она вишедеценијска на Косову и Метохији. Једино очувањем јужне покрајине, може се спречити даље распарчавање државе, део по део, област по област, а посебну претњу представља и чињеница да се села у Србији празне, а мигранстски кампови шире. 

 

Обилазак територија на југу Републике Србије намеће горак закључак да држава не чини ама баш ништа да сачува своје виталне интересе и имовину, напротив. Српски покрет Двери ће радо констатовати позитивне промене у овом смислу, уколико икада до њих дође. Оно што сасвим сигурно неећемо чинити јесте немо посматрање и ћутање на растакање државне имовине.

Информативна служба Двери