Прочитај ми чланак

МАКРОН: Србија и Косово да наставе преговоре, немамо намеру да пропишемо решење

0

"Разговараћемо о случају Србије и Косова с вољом да се наставе преговори, немамо намеру да пропишемо решење, већ смо спремни да сагледамо све опције и да се разговори наставе без табуа. Одговорност је на свима, сви морамо да радимо да две стране наставе дијалог", поручио је председник Француске на конференцији с немачком канцеларком.

„Други улог је да заједно радимо на стабилности региона. Најважније је имати политичку стабилноси у региону, што за Француску представља политику новог ангажмана. Од 2000. године смо се мало повукли из региона и данас желимо заједно да радимо“, рекао је Макрон.

Tanjug / AP Photo / Charles Platiau

Он је поручио да је срећан што се налази у Берлину уз поруку да заједно с Ангелом Меркел могу да наставе с иницијативама.

„Желели смо да покушамо да у неформалном оквиру окупимо лидере и отворено разговарамо о стабилности региона, јер сматрамо да је то европско питање, а последњи месеци су показали да је могуће направити напредак. Двадесет година је прошло од ратова који су поцепали Балкан, а Преспанским споразумом смо видели да можемо да превазиђемо разлике“, каже Макрон.

Уверени смо да стабилност зависи од регионалне агенде и веће сарадње балканских земаља, постоје тензије које не доприносе никоме и о томе ћемо разговарати, рекао је Макрон на крају обраћања.

Немачка кацеларка је нагласила да Немачка и Француска имају заједничку одговорност и да је у њиховом интересу да се развој у региону Западног Балкана креће позитивно. Каже да смо могли да видимо храбре кораке у Северној Македонији и како се долази до решења конфликта.

„Говорићемо и о Србији и Косову и како да унапредимо кретања, јер се овај проблем чини слабије решеним. Искрено и заједно да поведемо разговор, само читав регион може да се развија заједно. Да се види како могу да се наставе билатерални преговори“, рекла је немачка канцеларка.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!