Прочитај ми чланак

Макрон Куртију: Шта Косово може да пружи Вучићу у замену за признање?

0

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је да га је француски председник Емануел Макрон питао „шта Косово може да да у замену за признање Србије“, те да је од Макрона затражио „да повеже признање са чланством у Уједињеним нацијама“, преноси данас РТС.

У интервјуу „Монду“, чије делове преноси штампа у Приштини, Курти је рекао да је са Макроном разговарао о билатералним питањима из области безбедности, културе и франкофоније, као и да је француска власт скептична према визној либерализацији за житеље Косова.

Париз остаје скептичан. Надам се да ће ова посета помоћи да се превазиђе скептицизам француске државе, рекао је Курти и додао да је на дипломатском нивоу, „замолио председника Макрона да повеже будуће признање Србије са местом за Косово у Уједињеним нацијама“.

„Ова два питања, по мом мишљењу, не би требало раздвајати. Господин Макрон ме питао шта је Косово спремно да пружи Србији у замену за признање, али право питање је: Када би Србија била спремна да призна Косово? Верујем да би требало да престанемо са тактиком да Србији увек пружимо више, а да никада не будемо задовољни разменом“, рекао је Курти, пренео је РТС.