Прочитај ми чланак

МАКЕДОНСКИ МЕДИЈИ: Официр БИА ушао у Собрање током напада 27. априла

0

Саветник у Амбасади Србије у Скопљу и официр Безбедносно-информативне агенције (БИА) Горан Живаљевић био је у Собрању Македоније у време упада насилних демонстраната 27. априла, објавила је вечерас македонска телевизија Телма.

По истраживачком тиму Телевизије Телма и дневника Коха, Живаљевић, бивши заменик директора БИА, а сада њен активан официр који је у Амбасади у Скопљу трећи мандат, ушао је у Собрање после 20 сати, заједно с групом људи из масе, и упутио се у пленарну салу где су били посланици ВМРО ДПМНЕ. По изворима Телме и Кохе, Живаљевић се ту сликао.

На питање шта је радио у Собрању Македоније, мимо дипломатског протокола, Горан Живаљевић је Телевизији Телма рекао да је био у парламенту по службеној дужности, да би видео да ли у инцидентима учествују особе из Србије, навијачи или екстремисти.

У истраживању Телме и Кохе наводи се да је Живаљевић познат регионалној јавности по неколико контроверзних догађаја.

Његова супруга Оливера Антонић је, додаје се, сведочила у вези са убиством новинара Славка Ћурувије. Она је у то време радила у Државној безбедности у Одељењу за прислушкивање и правила записнике разговора из стана Ћурувије након његовог убиства.

Постоје индиције да је Живаљевић учествововао у организацији скупа јуна прошле године у Москви, којем је присуствовао председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоиљковић, као регионални потписник руске инцијативе за формирање војно неутралне територије на Балкану.

Горан Живаљевић је пре доласка у дипломатску мисију у Скопљу био дипломата у Хрватској у 2014. години, али се тамошња обвештајна служба пожалила српским колегама на његов рад, након што је напустио Хрватску, наводи ТВ Телма.

Додаје се да до сада нема реакција Министарства спољних послова Македоније о томе да ли су предузете мере против српског обавештајца због његовог присуства у Собрању Македоније 27. априла.