Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА ТОНЕ У ХАОС: Опозиција одбила разговоре и иде по „победу на улицама“

0

У Бечу се није успео да одржи састанак између представника македонске власти и опозиције, што је било и за очекивати, с обзиром да су Зоран Заев и СДСМ раније најавили "да ће бојкотовати изборе и политичку борбу водити на улици, не искључујући ни украјински сценарио".

makedonija protesti šarena revolucija

И док европски посредници изражавају жаљење због отказивања састанка у Бечу, у Скопљу трају два протеста  које организује такозвана опозиција и провладина грађанска иницијатива ГДОМ.

„Дубоко жалимо због ретроградних корака у земљи, који су тако далеко од тежњи Македоније према чланству у ЕУ. У недостатку даљег напретка, ми смо сада присиљени размотрити даље мере како би се задовољили јасни захтеви Савета Европе, Европске комисије и Европског парламента“, стоји у писаној изјави коју су заједно потписали комесар Јоханес Хан, Едуард Кукан, Ричард Ховит и Иво Вајгл.

Касније су The Washington Post, Financial Times, Reuters пренели како водећи дипломате Европске уније негодују због амнестије председника Иванова и других поступака македонске владе, те да Европска унија разматра санкције за македонске лидере.

Да Македонија срља у хаос види се и из колумне грађанског активиста Владимира Делова, коју је објавио портал Радио Слободна Европа, знаковитог наслова „За борбу“, где су наведени захтеви и смернице даљег деловања активиста такозване „Шарене револуције“.

Све подсећа на већ виђене сценарије и ултиматуме које имају за циљ да доведу власти до „тачке пуцања“ и примене репресивних мерада би  на позорницу ступили активисти и удружења за људска права и званичници ЕУ и Вашингтона који траже „одлазак режима који користи силу против мирних демонстраната „, а све ради остварења коначног циља и преузимања власти од стране просорошке опозиције која на изборима 5. јун, према садашњим анкетама, нема никаквих шанси за победу.

Ноћас су „шарени револуционари“ бојама уништили прочеље зграде Агенције за медије у Скопљу, а протестују десету ноћ за редом. Као и раније тражили су оставке премијера и председника Македоније.

Протести су почели у 18 сати испред просторија Канцеларије Специјалног тужилаштва, потом су се упутили према Агенцији за медије у близини хотела Бристол у центру Скопља, а испред канцеларије делегације Европске уније су извикивали „Мафија у затвор“, „Нећемо опростити“, „Готово је Никола „и“ Николче диктаторче „, мислећи на премијера Николу Груевског.

Јучер су Зорану Заеву и македонској опозицији подршку дале и нека албанска удружења и политичке странке, а противладине протесте је покренуо Покрет за реформу (ДПА), чији је лидер Зијадин Села своје присталице окупио испред парламента. Они су узвикивали пароле против једног од кључних лидера македонских Албанаца, Алија Ахметија, кога су назвали „издајником, јер учествује у овој влади издајом албанских интереса“.

Огласио се и ВМРО-ДПМНЕ, чијим се званичницима прети санкцијама, ако не попусте на притиске опозиције, иако се зна да неће бити краја ултиматумима.

Зоран Заев је још једном показао да му није стало ни до будућности Македоније ни њених грађана. То је изјавио службени представник ВМРО-ДПМНЕ Илија Димевски у седишту странке.

„Зоран Заев је донео непромишљену и деструктивну одлуку да побегне од разговора у Бечу, који су требали да утре пут који води до избора и за решавање кризе.

Зоран Заев се окренуо против Македоније и поновио да је његова намера продубљивање и ескалација кризе. Бегом од разговора заказаних у Бечу Заев је показао да брине само за спас своје каријере и Македонију ће у ту сврху друго држати за таоца. Зоран Заев није важна нити будућност земље, нити будућност грађана. Зоран Заев је важан само Зоран Заев и интереси невладиних организација под окриљем Сороша „, изјавио је Илија Димевски.

„Одлуком Заева се напада полиција, уништавају споменици, спаљују и уништавају институције и видимо све врсте вандализма који ужасава становнике ове земље. СДСМ стоји и стајао је иза свих тих насиља које смо видели у Скопју и Македонији. Он је потврдио насилне намере у остварењу сценарија у Македонији. Од самог почетка кризе ВМРО-ДПМНЕ конструктивно учествује и покушава дати пуни допринос да се превлада криза. Тако смо потписали Уговор из Пржина и радили на његовој имплементацији. Стога је основано и Државно изборно повјеренство које ужива поверење четири  главних политичких странкака. Утврђена је техничка влада за провођење избора у којима је СДСМ добио два министра и три заменика министара. Премијер Никола Груевски је дао оставку 100 дана пре избора заказаних за 24. априла.

Уз све уступке, ВМРО-ДПМНЕ је одложио и изборе заказане за 24. април и превремене парламентарне избори одложио до 5. јун, иако смо били свесни да није било рационалних и логичких разлога за ту одлуку. Једини разлог је то што је Зоран Заев знао да нема подршку грађана и да ће његова деструктивна политика бити поражен. Он то данас то зна. Бегом од разговора у Бечу је Зоран Заев потврдио и да је у паници и не жели да се суочи са избором народа 5. јуна. Он зна да ће он и они који подржавају његову политику Македонија додатно гурнути у кризу и уништити земљу. ВМРО-ДПМНЕ је био и остаће конструктиван, када је реч о будућности земље. Ми смо спремни да учествују у расправама које ће значити излаз из тренутне ситуације „, закључио је Илија Димевски, иако је јасно да Заев не жели ићи на изборе и под сваку цену намерава преузети власт у Македонији, макар и силом.

Такав сценарио у мултиетничкој и мултиконфесионалној Македонији може значити и најцрњи сценарио, али о томе стратези „Обојених револуција“ никада нису бринули, па тако неће ни милитанти „Шарене револуције“.