Прочитај ми чланак

Мајкл Кирби: Волим Србију, видим опредељени сте за ЕУ

0
Фото: Бошко Карановић

Фото: Бошко Карановић

БЕОГРАД – Реформа јавне управе је неопходна Србији, закључено је данас на састанку потпредседнице Владе и министарке државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички са амбасадором САД Мајклом Кирбијем и директорком мисије УСАИД за Србију Азом Ел-Абд.

Амбасадор Кирби је истакао да је јавна управа кичма државе, без које ни сви други процеси не могу да функционишу, саопштено је из кабинета потпредседнице Владе и министра државне управе и локалне самоуправе.

Удовички је истакла да је већи проблем у структури запослених и организовању посла, него што се мисли да лежи у броју запослених. „Морамо променити начин на који радимо, начин на који водимо посао и осигурамо да свако одговара за свој посао. То је једини пут да обезбедимо бољу управу нашим грађанима“, рекла је Удовички.

Потпредседница Владе се захвалила амбасадору на подршци реформи јавне управе, а посебно кроз сарадњу са Мисијом УСАИД, која се највише огледала у припреми Закона о инспекцијском надзору и сада његовој примени, јер, како она каже „без те подршке, не би могла ни да замисли овако брзе ефекте“.

„На жалост, још имамо ојађене инспекције, које морамо да унапредимо и капацитетом и опремом“, истакла је Удовички.

Саговорници су се сложили да инспекције морају да делују превентивно, а не репресивно, као што је то био случај, и самим тим, фокус пребаце на оне који заиста не поштују закон, а да се више сарађује са онима који послују како треба.

Кирби, коме истиче дипломатски мандат у Србији, истакао је да воли Србију и да јој жели добро, а да је реформа јавне управе оно што јој нарочито треба. Он сматра да је од изузетног значаја што је Србија опредељена ка чланству ЕУ, што ће додатно помоћи да се створи стабилан и уређен систем, наведено је у саопштењу

(Танјуг)