Прочитај ми чланак

Мајци хитно вратити отету децу, забранити усвајање деце из Србије у иностранству

0

Случај отимања деце од Ане Михаљице потврђује сумње о отимању и продаји деце из Србије које је директно организовано и спровођено од стране државних институција – центара за социјални рад и Министарства за бригу о породици.

Народна странка је у више наврата говорила о сумњивим случајевима у којима центри за социјални рад одводе децу из биолошких и хранитељских породица да би се буквално продала усвојиоцима из иностранства.

Иако смо у Народној скупштини говорили о случајевима хранитеља који нису могли да спрече одвођење деце организовано против закона и међународних конвенција, случај Ане Михаљице, мајке која је противзаконито одвојена од своја три сина, баца светло на све незамисливе поступке против интереса деце и бездан у коме се наше друштво налази.

У непосредном контакту са оштећенима, као и савесним запосленима из центара за социјални рад, сазнали смо да постоји сумња да се деца одузимају и продају у иностранству.

Министарство је, док је министар био Зоран Ђорђевић, садашњи директор Поште Србије, потписало уговоре са седам агенција за инострано усвојење. Министарство прави каталоге и буквално нуди децу из Србије.

Сумњамо да је управо то мотив за несавесно и нехумано поступање према деци, родитељима и хранитељима у низу незаконитих поступања који потресају јавност. Деца се, без обзира на своје односе са сродницима и хранитељима, одводе у иностранство после само једног или два сусрета са људима који су за децу били до тада били потпуни странци. Том приликом се деца застрашују и малтретирају, а постоје назнаке да се и дрогирају, како би њихов отпор одвођењу био што мањи.

У исто време, хранитељи се кроз низ малверзација доводе у правну заблуду, бивају изложени претњама и притиску. Онемогућава им се контакт са децом и било која информација где се деца налазе и како се осећају. Деци се, супротно Уставу, закону и међународним конвенцијама, ускраћује контакт са хранитељима, родитељима, браћом и сестрама.

Случај деце Ане Михаљице, која су противзаконито одузета, представља посебан вид бруталности према мајци и деци који је дубоко узнемирио целу Србију. Народна странка захтева хитно враћање деце мајци Ани Михаљици. Захтевамо и хитну забрану иностраног усвојења, као и истрагу свих до сада спроведених случајева.

Јавности и тужилаштву скрећемо пажњу на државне службенике који су најнепосредније укључени у сумњиве поступке иностраног усвојења. Уједно исказујемо захвалност појединцима и удружењима који су стали у одбрану мајке Ане Михаљице и њена три сина. Адвокатски тим Народне странке ставља се на располагање овој мајци и њеној деци.