Прочитај ми чланак

Маџар: Ова власт ће срушити саму себе, ови споља су сувише немоћни

0

Ова власт ће срушити саму себе, она не може да се сруши споља, јер су ови споља сувише немоћни и разједињени, оценио је професор економије Љубомир Маџар. Говорећи о помоћи државе привреди како би се ублажиле последице коронавируса, он је рекао да се то не коси са економским начелима, али да је опасно.

Маџар је у интервјуу недељнку Време, истакао да опозиција функционише у систему где свако има неке своје програме и политичке идеје, и „нема оног обједињујућег и апсолутизујућег притиска и учинка на једној политичкој платформи“.

YouTube

„Другим речима, нема ауторитарног тоталитаризма, који збија велики број актера у једну политичку целину. То је могуће док траје, то ваља док траје, али не може бесконачно да траје. И (Слободан) Милошевић је трајао дуго, али је ипак дотрајао“, указао је Маџар.

Говорећи о помоћи државе привреди како би се ублажиле последице коронавируса, он је рекао да се то не коси са економским начелима, али да је опасно, „јер те помоћи повећавају улогу државе у привреди и друштву, јачају моћ политичких кругова у односу на остатак друштва“.

„То је код нас посебно опасно, јер смо ми једно политички доминантно друштво, у коме политика и власт имају нездраво велик утицај. Сад кад још почну да деле подршку и помоћ, онда ће још више и од тога пуца кичма. То је веома опасна тенденција, посебно ако се узме у обзир чињеница да код нас владавина права није ни проближно на нивоу на коме би требало да буде, да је корупција раширена“, упозорио је Маџар.