Прочитај ми чланак

Мадуро: Обама је шеф свих ђавола

0

Obama-Feeds-America-SC_s640x427(Tанјуг)
Каракас – Председник Венецуеле Николас Мадуро је оштро критиковао америчког председника Барака Обаму, назвавши га „великим шефом свих ђавола“, након што је Обама одбио да призна његову победу на председничким изборима.

„Обама се из централне Америке оглашава гомилом дрских примедби. Он даје наређења и благослов фашистичкој десници да напада демократију у Венецуели“, је Мадуро у суботу, пренела је агенција АФП.

„Али ми овде бранимо наше институције, мир, демократију, венецуелански народ, а можемо да седнемо и разговарамо са свима, чак и са великим шефом свих ђавола: Обамом“, казао је Мадуро.

Обама, који се налази у посети Костарики, није желео у интервјуу за америчку мрежу на шпанском језику „Унивисион“ да каже да ли САД признају Николаса Мадура као победника председничких избора, одржаних прошлог месеца у Венецуели.

Он је само навео да читав регион после контроверзних избора 14. априла посматра „насиље, протесте, сузбијање опозиције“.

„Наш општи став је да грађани Венецуеле треба сами да изаберу лидере на легитимним изборима. Наш приступ није идеолошки. Он је заснован на појму наших основних принципа људских права, демократије, слободе информисања И окупљања. Да ли се они поштују? Има извештаја да нису у потпуности поштовани после избора“, казао је Обама.

Мадуро је поразио опозиционог лидера Енрикеа Каприлеса, бар према званичним подацима, са минималном разликом у броју гласова. Међутим Каприлес не признаје пораз, тврдећи да је било неправилности.

У Венецуели је ситуација напета од избора, а влада каже да је девет људи погинуло у протестима који су одржавани неколико дана после избора.

Оштар вербални напад Мадура на актуелног америчког председника подсећа на сличне критике његовог претходника, покојног Уга Чавеса, који је, између осталих увреда, бившег америчког председника Џорџа Буша млађег такође често називао „ђаволом“.