Прочитај ми чланак

МАЂАРСКА ПОТПУНО ЗАТВАРА ГРАНИЦЕ И ПРЕТИ: Све мигранте вратићемо у Србију!

0

imigranti deca

Мађарска ће потпуно затворити своје границе за избеглице, а премијер Виктор Орбан прети да ће свакога ко ипак успе да уђе у ту земљу послати назад у Србију.

У том циљу, у месту Реске, на граници Мађарске са Србијом, распоређено је 4.300 мађарских војника наоружаних аутоматима, који су чак добили дозволу да пуцају ако их мигранти на неки начин угрозе. Нашу земљу ове јесени и зиме чека драма, јер у ЕУ процењују да ће наредних месеци чак 500.000 миграната покушати да уђе у Унију!

Са терена, на граници са Мађарском, стижу вести да се број миграната повећава, јер желе да пређу шенгенску границу пре 15. септембра, за када је Мађарска заказала тотално затварање границе за избеглице.

На питање шта ће Србија да ради када Орбан затвори границу и почне да нам враћа избеглице министар полиције Небојша Стефановић каже да ће Србија и даље бити добар домаћин.

“Србија ће и даље бити добар домаћин, према избеглицама ћемо се опходити хумано, у складу са европским вредностима и међународним законима. Ако њихово кретање буде додатно отежано, могуће је да ће променити правац или ће наћи неке друге начине да стигну до свог одредишта. Ти људи немају више шта да изгубе“, каже министар полиције Небојша Стефановић за Блиц.

Бачкулин: Следи нам катастрофа!
Председник Месне заједнице Хоргош Иштван Бачкулин каже да „не сме ни да помисли“ шта ће се десити након што Мађарска пооштри контролу граница и затвори железничке прелазе.

„Хоргош има 5.700 житеља, а десиће нам се да имамо дупло више миграната“, казао је Бачкулин.

Како истиче, МУП и даље интензивно ради на евиденцији и регистрацији свих лица која улазе и излазе из земље.

“Ако Орбан мисли да враћа избеглице, то је немогуће, јер је само њих 500 затражило азил код нас. Сви хоће у западну Европу и нико их неће моћи зауставити“, јасан је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Министар за социјалну политику Александар Вулин потврђује да се очекује већи прилив избеглица.

“Због тога на северу земље тражимо одговарајући привремени капацитет, где би мигранти могли да се склоне од зиме. Такође, повећавају се капацитети и у Прешеву, док је између Миратовца и Прешева обезбеђен превоз возом како би се овим људима омогућио бржи пролаз“, објашњава Вулин.

Како наглашава, Србија неће градити трајне објекте за збрињавање избеглица.

Извор: Srbijadanas.com