Прочитај ми чланак

Мађари улазе у Владу: Продубићемо аутономију

0

viktor orban

Мађарски премијер Виктор Орбан поздравио је успех војвођанских Мађара на изборима у Србији, уз оцену да ће се српско-мађарска сарадња вероватно даље побољшавати након формирања нове српске владе јер ће, „ако све иде по плану, Савез војвођанских Мађара бити одлучујући партнер“ у кабинету.

„Ако поштују Мађаре онолико колико им одговорности у влади дају, то ће ојачати сарадњу“, рекао је Орбан у интервјуу који је данас објавио војвођански дневник „Мађар со“, а пренела мађарска агенција МТИ.

Орбан је приметио да су кандидати мађарске заједнице добили више гласова на изборима у Србији него што је ико очекивао и припало им је више мандата у парламенту, што је, како преноси МТИ, очигледно доказ већег одзива војвођанских Мађара него Срба.

„Ово је најједноставније и најочигледније тумачење, али са дубљим значењем: мислим да се заједница војвођанских Мађара опоравила, стала на своје ноге и ојачала. Они имају снажнији идентитет и организованији су него раније“, констатовао је Орбан.

Према његовим речима, будући планови укључују јачање институција мађарских заједница у другим земљама.

„На местима на којима већ постоји, продубићемо аутономију, а тамо где не постоји, успоставићемо је. Успоставићемо координацију и сарадњу између мађарских аутономија“, казао је мађарски премијер.

Он је, такође, од свих Мађара затражио подршку на предстојећим изборима у Мађарској.

(Танјуг)