Прочитај ми чланак

Лутовац и Шапић у клинчу: „Вучић фактички признао КиМ“

0

Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић фактички признао независност Косова, "само није још признао да је признао". С друге стране, потпредседник Српске напредне странке (СНС) Александар Шапић упитао је због чега Београд преговара с Приштином ако је, како је Лутовац навео, то питање већ решено.

– Када Вучић каже да никада неће признати Косово, он каже: „Никада нећу признати да сам признао“ – казао је Лутовац током гостовања на ТВ Прва.

Foto: PRVA TV printscreen

Лутовац је рекао да је Приштина у фактичком смислу од Србије добила све што је тражила, а да је признање „од стране Србије остало као формалност“.

Навео је да Српска листа учествује на тамошњим изборима, да се заклиње на Уставу Косова и да је њен функционер потпредседник Владе Косова.

Коментаришући укидање пресуде оптуженом наркобосу Дарку Шарићу, Лутовац је рекао да је претходна власт покренула озбиљну акцију против њега, а да се Шарић предао тренутној власти јер је у њу „имао поверења“.

– С друге стране, када погледате због чега је пресуда враћена на претходни поступак, види се да постоји притисак. То је зато што нема независног судства – додао је он.

Лутовац је истакао судије у Србије подлежу аутоцензури зато што њихово финансирање и напредовање зависи од извршне власти.

Говорећи о вести да је Скупштина Црне Горе усвојила Декларацију о геноциду у Сребреници, Лутовац је навео да се та земља када је постала чланица НАТО обавезала да поступати онако како њени савезници очекују од ње.

– Црна Гора је донела одлуку која је сугерисана и очекивана, није то нешто што се могло пренебрегнути или да је велико изненађење. Питање је да ли Црна Гора жели да настави стратешким путем који се не мења променом власти, а сви кораци су усмерени к томе – рекао је Лутовац.

Председник Демократске странке, који је био амбасадор Србије у Подгорици, казао је да питање те декларације није питање „вишка или мањка патриотизма“.

Потпредседник Српске напредне странке (СНС) Александар Шапић упитао је због чега Београд преговара с Приштином ако је, како је Лутовац навео, то питање већ решено.

– Ако је решено, зашто (премијер Косова Аљбин) Курти хистерише – рекао је Шапић.

Коментаришући укидање пресуде Шарићу и критику Лутовца да нема независног судства, Шапић је навео да је реформа правосуђа спроведена за време бивше власти, 2011. године, а да се Шарић седам година налази у затвору.

Говорећи о усвојеној Декларацији о геноциду у Сребреници у црногорском парламенту, Шапић је оценио да је та одлука „ничим изазивана“ и да није видео да је било која друга чланица НАТО била приморана да донесе такву декларацију.