Прочитај ми чланак

ЛУПАЊЕ ШАМАРА РУСИЈИ: Шта сме Влада Србије, а не смеју САД и ЕУ?

0

aleksandar-vucic-sebastijan-kurc cepurin expo srbija eu rusija-1393420579-452213

Србију је 26 фебруара посетио аустријски министар спољних послова Себастијан Курц. Том приликом, како је јавио Танјуг, у Привредној комори Србије иницирано је оснивање Сената привреде Србије. Циљ те институције је да привреднике из Србије умрежи и подстакне на сарадњу са привредницима из Аустрије и Немачке поспеши извоз на европско тржиште. Почасни члан тог тела је постао и аустријски шеф дипломатије, Себастијан Курц.

Осим што је присуствовао оснивању новог привредног тела, аустријски шеф дипломатије је дошао у Београд и да државном врху Србије саопшти да је будућност свих западних држава Балкана у ЕУ.

Из наведених активности се види да је посета аустријског дипломате била прилично протоколарна, с обзиром на то да није донела ништа ново у српско-аустријским односима, а Курц је постао члан Сената привреде Србије као појединац, а не аустријски шеф дипломатије.

То је било довољно да аустријског шефа дипломатије прими председник државе Србије Томислав Николић, а да приликом оснивања Сената привреде Србије, (тела који ће тек можда бити корисно за српску привреду) у Привредној комори Србије буде и лидер СНС-а Александар Вучић, потпреседник владе Србије у оставци и вероватно нови премијер Србије, као и политичари из редова Напредне странке за које се већ сада претпоставља да ће бити нови министри. Не треба заборавити да је у Србији у јеку предизборна кампања, да су страначки функционери расути по целој земљи због страначких активности, па је долазак у Привредну комору Србије значио и нагли прекид предизборне кампање.

Cepurin zeleznice

РУСИ У БЕОГРАДУ

С друге стране, у Београду је од 5. до 7. марта организована велика привредна изложба ЕКСПО РУСИЈА – СРБИЈА, на којој је учествовало 46 представника руских компанија из области енергетике, машиноградње и металургије, ваздушног и железничког саобраћаја, агроиндустријског комплекса, индустрије нафте и гаса, високо-технолошких иновација, телекомуникација, банкарства, медицине, фармације, образовања и туризма. Представило се 87 великих, средњих и малих предузећа из 17 региона Русије, као и компаније из Србије и других балканских земаља. Никада већа руска привредна делагација није била дошла на један такав економско-пословни скуп.

На овој манифестацији, били су организовани и округли столови, на којима су учествовали и посланици Руске думе, као што је Сергеј Бабаков, (бивши потпреседник Думе), и значајни руски лобисти (као што је Александар Конузин – бивши амбасадор Русије и Србији и садашњи високи лобиста руске војне индустрије). А колико је овај скуп био важан за Русију говори податак да се на отварању изложбе ЕКСПО РУСИЈА – СРБИЈА обратио учесницима, личном поруком, у сред врхунца украјинске кризе, и сам шеф дипломатије Русије, Сергеј Лавров.

Другим речима Русија је, у овим данима, када је пред њеним границама у Украјини извршен насилни улични преврат, организовала велику пословну манифестацију, на којој је склопљено на десетине важних уговора за привреду Србије (најважнији међу њима је уговор о модернизацији српских пруга, чија конкретизација започиње одмах – види АМБАСАДОР ЧЕПУРИН ЗА „СРБИН ИНФО”: Руско тржиште је шанса Србије, почиње обнова домаћих пруга – који ће директно помоћи српску привреду и у њу упумпати на десетине милона евра. Значи, у питању су били конкретни послови садашњости, а не обећања о инвестиција из ЕУ.

Међутим, на отварању изложбе ЕКСПО РУСИЈА – СРБИЈА, у сред Београда, Русија је имала већу и значајнију делегацију него Србија! Руску страну су представљали, Руски амбасадор Александар Чепурин, народни посланик Сергеј Бабурин,  бивши амбасадор Русије у Србији Александар Конузин, а свој поздравни говор су упутили министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и заменик председника Државне думе Русије, С.В. Жељезњаков.

Са српске стране је био Милан Бачевић, министар рударства у оставци (за којег се поуздано зна да неће бити министар у новој влади Србије) и Здравко Јелушић, подпредседник (не председник) Привредне коморе Србије. Најављено је било да председник Србије, Томислав Николић отвори изложбу ЕКСПО РУСИЈА – СРБИЈА,  али се није појавио, нити послао поздравни говор, као ни најављена министарска енергетике у оставци, Зорана Михајловић, за коју се препоставља да је или нови градоначеник српске престонице или нови потпреседник Владе Србије, после парламентарних избора који се одржавају 16.марта.

За званични Београд и могућу будућу владу Србије посета највеће пословне руске делегације, која је икада дошла у Србију није ни постојала, реакција на њу је била једна велика тишина.

aleksandar-vucic-sns-toma-nikolic-1328585176-105634

„ШАМАР” РУСИЈИ

Е сад замислите да Србија пошаље у Црну Гору највећу, до тада привредну делегацију, која доноси црногорској привреди на десетине милиона евра, а та делегација буде на исти начин дочекана у Подгорици као што је државни врх Србије дочекао руску пословну заједницу?

Ни Мило Ђукановић, када је имао најхладније односе са званичним Београдом, није себи дозволио да на тај начин понизи власти у Србији, (као што је државни врх Србије игнорисањем понизио Русију прве недеље марта, на отварању ЕКСПО РУСИЈА – СРБИЈА) .

И на крају шта треба да очекује Србија од Русије, када се према руској држави овако понела претходних дана. Да ли то значи да званична Србија одустаје, ради евроинтеграција, од пословне сарадње са Русијом или су власти у Београду притиснуте из западних центара моћи, због дешавања у Украјини,  да у име њих „лупе шамар” Москви, какав се ни они не би усудили да ударе? Или је опет у питању примитивизам, глупост и површност владајућих елита у Србији, које пре верују лажним обећањима Запада од конкретних послова Истока који се могу остварити данас.

Мислите о томе када гласате 16. марта.

[poll id=“7″ type=“result“]

Србин.инфо
аутори:
    Дејан Петар Златановић
    Алексеј Димитријевић