Прочитај ми чланак

Луначек: Србија неће моћи у ЕУ без признања Косова

0

tema-dana-lunacek

(Танјуг)

Известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек сматра да је споразум постигнут у дијалогу Београда и Приштине у Бриселу велики историјски корак, који је потребан како би и Србија и Косово даље ишле у правцу европских интеграција. Она је, такође, оценила да Србија неће моћи да приступи чланству у Европској унији без признања Косова, али и указала да је пут до тога дуг.

Луначек је у интервјуу немачком радију „Дојчландрадио“, који је поставила на свој профил на „Фејсбуку“, рекла да је влада у Београду направила огроман корак, а да је сада њен задатак и да наведе грађане на прихватање споразума.

Она је додала да Београд мора „својим људима, српској мањини на северу Косова, где чине већину, појаснити да је то најбоље за њих и пре свега за становништво тамо“.

– Становништву је доста бесправног простора на северу Косова. Они желе да живе без страха, желе радна места, нормалан живот, а не стално да буду изложени претњама криминалних структура. То је пут којим треба ићи, али је потребно још спретности убеђивања и уверавања од стране Београда – сматра Луначек.

Она је рекла и да подржава почетак преговора са Србијом, јер је то најбољи пут да у Србији јача правна држава и демократија, али да ће на крају тог пута Србија пре учлањења морати да призна Косово.

Према њеним речима, преговори се сада почињу поглављима 23 и 24, односно онима који се тичу правне државе, демократизације, али и независности судства, медија и слично.
– Тиме се почиње и то је најбоља могућност да се Србија прати на том путу и уједно изврши притисак – констатовала је аустријска политичарка.

Према њеним речима, Србија неће моћи да приступи чланству у ЕУ без признања Косова.

Ником у ЕУ неће бити свеједно, који год став имали према Србији или Косову, да дозволи да се добије нови Кипар у Унији, то јест једна држава чије границе нису јасно дефинисане. Тога неће ни бити – истакла је Луначек, али и указала да је пут до тога још дуг.

– Колико год желим да и Србија призна Косово, а навела сам и у свом извештају који је прихваћен великом већином у Европском парламенту, да преосталих пет чланица ЕУ то треба да ураде, знам да то сада није договорено споразумом, али је важно, јер истовремено треба да се започну преговори са Косовом о ССП – објаснила је Луначек.

Она је подвукла да је будућност целог западног Балкана у ЕУ, те да сматра да је то неопходно и из мировнополитичких разлога имајући у виду новију историју.
Луначек је оценила да је приближавање Србије и Косова ЕУ најбоља могућност која би обезбедила да у целом региону више нема ратова, нити оружаних сукоба, и уједно осигура да на Косову наступи мир, како би људи живели без страха.