Прочитај ми чланак

ЛУКA КАРАЏИЋ: Хаг хоће да убије Радована! Забринуо сам се када ми је брат…

0

Лука Караџић, брат бившег председника РС Радована Караџића, који је у Хашком трибуналу осуђен на 40 година затвора, за каже да његовог брата покушавају да убију у Хагу!

Radovan Karadži?

Причао сам са братом прошле недеље и забринуо се када ми је испричао једну ситуацију из Хага. Каже ми обрише прашину са стола и с кревета, а за сат се створи нови талог прашине, која се цакли као стакло – каже Лука.

Опасност из климе

Њега је то, каже, с временом уплашило, па је писао затворској управи у Схевенингену и жалио се УН.

– После су открили да је вентилација пропала и заменили то, међутим та прашина је уствари била стаклена вуна, за коју многи верују да је канцерогена. Е, сад замислите како је у осталим затворима кад је у једном међународном таква небрига о затвореницима – очајан је и забринут Лука Караџић.

Адвокат Светозар Вујачић који је први видео Караџића након доласка у Хаг, истиче да се не може оспорити чињеница да су хашки оптуженици и осуђеници психички и здравствено из дана у дан све слабији.

– Видите, има нешто у ваздуху, у клима-уређајима, у грејним телима што нарушава психофизичко здравље хашких оптуженика. Технологија је данас толико напредовала да се лако може решити кога год желите, а да не сносите никакву одговорност јер доказа нема – каже Вујачић.

Адвокат истиче да је и сам Караџић приметио да му је здравље из непознатог разлога нарушено.

– Пожалио ми се да не зна шта се дешава, али да се сваког дана осећа све лошије. Говорио ми је да посрће, да је без снаге, као да му неко исисава сву животну енергију – каже Вујачић.

Жалио се да посрће

Никола Шаиновић, хашки осуђеник и бивши премијер Србије, истиче да је тешко борити се у Хагу.

– Судијски третман доводи до великог броја осуда Срба у Хагу, генерали и официри БиХ проводе у Хагу од години и по до две, док се Срби затварају на доживотне робије. Године неизвесности, стреса, године под неједнаким третманом и туга која све то прати доводе до огромних последица и главни су окидач многих болести. На све ово бих додао и године робије у изгнанству. То је суштина лошег третмана према Србима у Хагу – каже Шаиновић.