Прочитај ми чланак

ЛОПУЖЕ Посланица СПС наплатила путне трошкове 12.000 евра из Пећи, а живи у Бгд?!

0

Посланица Социјалистичке партије Србије (СПС) Снежана Пауновић наплатила је ове године 12.000 евра за путне трошкове од Пећи до Београда иако живи у главном граду.

Пауновић, која је и чланица Главног одбора СПС-а, пријавила да живи у Пећи и да путује на сваку седницу.

Оптимални путни трошкови од Пећи до Београда и назад износе око 110 евра, наводи тај лист, а посланици према правилнику Скупштине Србије имају право на накнаду од 15 одсто од цене горива по километру у оба смера.

Према том правилнику, посланици не морају да достављају рачуне као доказ да би наплатили путне трошкове. Блиц наводи да одговоре на питања није добио ни од Пауновић, ни од Скупштине.

Програмски директор организације Транспарентност Србија Немања Ненадић рекао је за тај лист да скупштинске норме у вези са путним трошковима олакшавају народним посланицима да злоупотребљавају буџет.

„Чињеница да посланик потписује само генералну изјаву о томе где живи на основу које после добија новац за путне трошкове смањује одговорност посланика у случају злоупотребе путних трошкова. То значи да практично не доказује колико километара прелази да би дошао на седницу у парламенту. Због тога се често и догађају злоупотребе“, казао је Ненадић.

Лист је подсетио да су слични случајеви забележени са некадашњим послаником Демократске странке Гораном Ћирићем и послаником Српске напредне странке Дарком Лакетићем.