Прочитај ми чланак

Лончар тера Црногорце који не знају српски! (ВИДЕО)

0

Глумећи великог патриоту у тренутку када су тензије између Србије и Црне Горе никад веће, због спорног Закона о слободи вероисповести, министар здравља Златибор Лончар опет је обрукао државу, поприлично радикалним ставовима и говором.

Наиме, пошто је кренуо у обрачун са шпијунима у Влади Србије, министар Лончар је започео и обрачун са Црногорцима у Београду.

Фото: Screenshot Pink

– Ми у Црној Гори немамо ниједног директора да се изјашњава као Србин. Ми овде на много водећих места имамо те Црногорце који нису српски научили. Не знају српски да причају. Гледам да их нема у здравству. Гледам да их нема, јер мислим да у Србији има довољно оних који знају српски да причају и заслужују да будуна руководећим местима. Не омаловажавам никога, али основни је ред да ако желите да будете директор, ако желите да будете у Београду, научите бар српски – рекао је Лончар.

Мало је оних којима ова лоша великосрпска реторика, која се заснива на распиривању мржње, и даље пије воду. А да срамота због Лончареве изјаве буде већа, побринуо се министар здравља Црне Горе др Кенан Храповић.

– Тренутно у црногорском здравственом систему ради 157 лекара управо из земаља регије. У Црној Гори, у нашем здравственом систему, нема неподобних када је језик, вера и нација у питању. Директори наших здравствених установа и клиника су и Срби и Црногорци и Муслимани и Бошњаци и Хрвати и Албанци. И они говоре управо и српским и црногорским и хрватским и албанским језиком. А њих управо на та места препоручују стручност и професионалност. У Црну Гору су сви добродошли, сви који су Црну Гору препознали као место где могу да нађу место за свој професионални и стручни напредак. И никада нико их није питао којим језиком говоре. Важно је да се разумемо и да радимо сви заједно у корист и добробит наших грађана – рекао је Храповић.

Тиме је не само надмудрио Златибора Лончара, него је у врло деликатном тренутку, када се Срби у Црној Гори боре за очување цркава, манастира, вере, придобио велики политички поен за Црну Гору, и показао колико је Лончар непромишљен.

Радикалска реторика није непознаница на нашој политичкој сцени. Председник СРС Војислав Шешељ својевремено је говорио да дете које има хрватски пасош неће моћи да иде у српске вртиће… Звучи познато?

Могу да мењају странке колико год хоце, али Шешеља из главе очигледно не могу да изабаце. Бар би министар здравља морао знати да је то увек дијагноза, а не политика.