Прочитај ми чланак

Ломпар: Србији је потребна позитивна синтеза националног и грађанског

0

Професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар изјавио је данас да садашња власт у Србији почива на негативној синтези грађанског и националног и да узима најгоре с обе стране, „укључив и некадашње заступнике ДС и ДСС“.

Говорећи о решењу тренутних политичких напетости у друштву, Ломпар је у интервјуу агенцији Бета казао да би национална и грађанска опозиција морале да одустану од апсолутизације својих полазних становишта и да пронађу компромис.

„Потребна је позитивна синтеза националног и грађанског, а то значи да је потребан компромис у истинском смислу. Слободан Јовановић је писао да политичка вештина добрим делом није ништа друго него вештина компромиса, ‘али, с друге стране, компромис је у ствари уговор, а уговор је користан само онда када ниједна страна не иде на превару’“, навео је професор.

На питање да ли је могућ компромис између националних и грађанских опозиционих странака, Ломпар је рекао да то на српској политичкој сцени није успело већ два пута.

„Није успело између Ђинђића (Зоран) и Коштунице (Војислав), а затим ни између Коштунице и Тадића (Борис). Резултат тог неуспеха је Вучићева негативна синтеза, која тежи превари свих и сваког. Сврха компромиса пребива у уклањању апсолутизација“, истакао је Ломпар и нагласио да се не може без потреса спроводити политика која напушта свест о томе да преко две трећине становништва изражава национално опредељење и проруски став.

„Али, ако се има у виду да једна трећина становништва представља знатан број људи, преовлађујуће расположење мора се довести у одрживу везу са својим контекстом. То значи да би и национална и грађанска опозиција морале да одустану од апсолутизације својих полазних становишта. Дакле, отпада оно ‘без алтернативе’ у свим случајевима, укључив и Европу. Остаје, међутим, Европа као уговорна, погодбена, релативна формула, која не подразумева нужно прикључење, а које је и мимо тога неизвесно“, казао је Ломпар.

Упитан шта је сврха одржавања митинга Српске напредне странке (СНС), заказаног за 26. мај у Београду, професор је казао да је у првом плану показивање снаге „које има своје спољнополитичке и унутрашњеполитичке изразе“.

„Уколико се потврде као носилац значајног удела у народу, СНС и Вучић могу се надати да остају битан партнер западних чинилаца у наредном времену, јер остају једини национално оглашени политички чинилац у сарадњи с америчким чиниоцима. У нацији у којој најмање две трећине становника подржава националну политику, то није мала основа за постизање неког споразума с грађанским представницима америчког утицаја код нас“, сматра професор.

Додао је да је национална опозиција избачена из сфере утицаја, јер је била сувише „конструктивна“ у односу на власт.

„Национална опозиција је сувише неспремна за сарадњу с умереним грађанским странкама и сувише спремна да у своје редове прими јучерашње и данашње приврженике власти“, оценио је Ломпар.

На питање како тумачи то што ће многи људи на митинг 26. маја доћи под претњама и уценама власти, професор је казао да се то уклапа у вишегодишњи раст ауторитаризма у Србији.

„Ако се председник државе поноси незаконитим рушењем у Савамали, зашто не би извршио државни удар противуставним прихватањем Бриселског и Охридског споразума? Никако да се људима предочи веза између непоштовања законитости у свакодневном животу и код Устава. Јер, први случај је згодан за унутрашње расподеле новца, а други за западне чиниоце“, рекао је Ломпар и нагласио да су грађанске странке „листом подржале“ противуставне поступке.

„Тако се не може одбранити унутрашња законитост. У тим условима, ауторитаризам расте“, објаснио је он.

Коментаришући говор мржње и увреда према политичким неистомишљеницима који је све присутнији међу представницима власти на челу с Александром Вучићем, Ломпар је казао да је са становишта носилаца власти у питању основно неваспитање, стечена осионост и пораст страха.

„Са становишта наслеђа: и другосрбијанска интелигенција се тако опходила према оним представницима националне интелигенције које данас власт здушно жигоше и напада. А потом је склопила споразум с влашћу. Има, дакле, више утицаја који се сустичу у садашњем говору мржње“, сматра професор.

На питање како оцењује ситуацију у српском друштву након два масовна убиства у којима је страдало 18 људи, међу њима највише деце, Ломпар је рекао да разликује две ствари: општи амбијент и почињена убиства.

„Општи амбијент насиља, примитивизма, бахатости, негативне пропаганде, подржавања најгорих облика медијског понашања, створила је власт. У томе је имала подршку западних чинилаца и толеранцију готово целокупне опозиције укључив и Српску православну цркву (СПЦ). Основни циљ власти је био деполитизација људи, њихово заплитање у друштвене аспекте живљења и културу скандала, да би се неопажено оствариле политичке одлуке, пре свега око Косова и Метохије“, истакао је Ломпар.

Оценио је да је тај општи амбијент створио културу безакоња као пожељан вид понашања.

„Но, не бих сводио почињена убиства на тај амбијент, јер она имају и индивидуални печат. Веза свакако постоји, али постоје и разлике. Власт настоји да наглашавањем појединачних учесника отклони своју одговорност за стварање општег амбијента. Опозиција настоји да уопшти свест о појединцима који су извршили убиства, јер јој је циљ да нагласи емотивну потресеност људи“, казао је он.

Упитан да ли је систем заказао, Ломпар је казао да је систем програмиран да закаже.

„Само у систему који заказује може постојати оваква власт, са овако погубним последицама за људе“, нагласио је професор.

Рекао је да ће власт наћи решење за смиривање тензија и заустављање спирале насиља у друштву, само ако на то буде приморана.

„Власт најбоље функционише у програмираном хаосу, борећи се против немоћног противника. Сада добија народ против себе. Но, ако западни и амерички чиниоци одлуче, могло би се десити да после избора, као излаза из оваквог стања, дође до коалиције сукобљених страна, услед њихових заједничких спољнополитичких приоритета. Уосталом, није ли странка Драгана Ђиласа одлучни заговорник Бриселског и Охридског споразума“, навео је професор.

Упитан како оцењује протесте и захтеве грађана на претходна три скупа у Београду и у другим градовима Србије, Ломпар је рекао да су протести оправдани.

„Национална опозиција није искористила веома добро посећен протест од 17. марта. Нико не зна зашто га није поновила. Садашњи протести су оправдани и води их грађанска опозиција. Показује се да ненасилан отпор представља снажан облик отпора, ако се доследно и упорно спроводи. Оправданост протеста је несумњива“, закључио је Ломпар.