Прочитај ми чланак

Ломпар на Скупштини НС: Прихватио сам акцију НС за расписивање референдума

0

Професор књижевности Мило Ломпар је на Скупштини Народне странке рекао да је прихватио акцију те странке за расписивање референдума о одбацивању „француско-немачког“ споразума.

„Та акција је Народну странку ставила на брисани простор режимског незадовољства и великог опозиционог оклевања. То је за мене био битан мотив да подржим расписивање референдума и онда је дошла мартовско-априлска медијска хајка у којој је Народна странка увек била помињана уз моје име“, рекао је Ломпар.

Ломпар је оценио да „хајке којима Вучић – Брнабић режим непрекидно и поновљено делује“ имају за циљ да уплаше људе и да усаде страх у њихово очекивање, да преплаше њихова осећања безбедности и будућности и да их у сваком погледу паралишу.

„Постоји тачка када се више не смемо плашити, морамо се усправити, не пркосно него постојано, не нагло него сталожено“, рекао је Ломпар.

Додао је да залагање Народне странке за шире и укупно дејство националне опозиције има вишеструки значај.

„Све странке националне оријентације у овако изазовној ситуацији – када је у питању не само државни и територијални интегритет Србије, који прети да одлукама Вучић – Брнабић режима остане без Косова и Метохије, него и укупна проблематичност у положају нашег народа – треба да усредсреде своја дејства и да, како је говорио Слободан Јовановић, усредсреде циљ, а разуде средства“, рекао је Ломпар.

Навео је да би та чињеница свакој од њих донела бољи резултат него што ће свака појединачно или у некој трговини са режимом моћи да већ на средњи рок постигне.

Ломпар је рекао да „морамо скинути копрену коју Вучић-Брнабић режим непрекидно ставља на очи грађана“ да он спроводи националну политику.

„Неопходно је доћи у стање у којем ћемо моћи да спречимо режим да када каже да су за рат они који се противе ‘француско-немачком’ плану, а да би Косово издали они који траже законитост, уређеност и грађанску равноправност, што су облици манипулације режима, да то буде разоткривено из најдубље схваћених националних разлога“, додао је Ломпар.