Прочитај ми чланак

ЛОКАЛНИ СНС ШЕРИФИ – страх и трепет у мањим местима у Србији

0

Како се понаша градоначелник Суботице веровано никада не бисмо сазнали да није објављен снимак. И то није први пут да јавност једино на тај начин види понашање локалних моћника. Неки од њих су на функцијама, неки владају из сенке, али је, према оцени социолога, све то модел власти који је преписан с државног нивоа.

Иако Србија није Дивљи Запад, готово свако место у њој има свог локалног шерифа. Од малог села Ба у општини Љиг, где мештани гласно ћуте име Звонка Веселиновића, а надлежни не смеју чак ни то…

Илустрација: Сумњиви разговори

„Па… ја не знам… шта сте хтели тиме да кажете… не желим на ту тему ни да коментаришем“. Тако је крајем марта 2016. године говорио директор каменолома.

У Јужном Банату извесни Бранко Маловић као координатор Српске напредне странке води главну реч.

Зато у Панчеву, Ковину или Вршцу напредњаци званично немају одговор на питање ко име је шеф.

Н1: Је л имате неког шефа?

СНС Вршац: Да, да…

Н1: Како се зове?

СНС Вршац: Aли…

Н1: Како се зове човек?

СНС Вршац: Госпођо, не дајемо никакве информације и то је то.

Колико су страх и трепет у малим срединама сазна се тек кад се у јавности појави компромитујући снимак, попут оног где градоначелник Суботице прети суграђанину.

Богдан Лабан: A прво ћу тебе да пребијем и нећеш знати где се налазиш! Јеси чуо шта сам ти рекао?Јеси чуо шта сам ти рекао?

Владимир Половина: Чуо сам…

Богдан Лабан: Седи тамо, џукело једна, не знаш с ким си се зајебавао.

Такав модел понашања је преписан. Локални моћници, тврди социолог Ратко Божовић, угледају се на највећег државног моћника. На делу је каже комбинација институционалног и неинституционалног насиља која у људима производи страх.

„Ми смо имали у једном тренутку ослобађање од тог страха 96/97 када се Грађанин побунио против крађе избора, и онда сам поверовао да се појавио Грађанин, није то више човек од страха. Међутим, изгледа да се нама обнавља човек од страха, а ја дубоко верујем да од људи од страха, нема никакве користи“, каже социолог Ратко Божовић.

Међутим, онима који се усуде да јавно критикују власт или раде оно што јој није по вољи, по већ опробаном моделу, следи освета медија блиских власти. Телевизија Панчево данима је тако објављивала детаље из приватног живота председнице суда пошто је поништила пресуду против новинара ког су тужили припадници СНС-а.

„Деца председнице Суда уживају, свако у свом стану у Београду. Додуше ћерка уживање воли да дигне на виши ниво“, извештавала је ТВ Панчево.

Претило се и радницима РТБ-а Бор који су одбили да дођу на митинг СНС у том граду.

Особа A: Две жене декларативно не желе…

Особа Б: Декларативно ће после избора да добију отказ! Слободно им кажи!

И ко зна шта све не чујемо, шта све не видимо и колико људи бира да ћути.

Градови у Србији постали подруми републичке власти

Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је у Дану уживо ТВ Н1 да су локалне самоуправе у Србији постале подруми у које је републичка власт преселила корупцију. Златко Минић из организације Транспарентност Србија упозорио је да ће се средства којима се “купује” лојалност гласача у једном тренутку истопити.

Претње градоначленика Суботице, видео у којем дугогодишњи први човек Јагодине Драган Марковић Палма дели новац по сопственом нахођењу, небирање средстава за обрачун са политичким противницма – само су неке од прича које су у у свега недељу дана обележиле вести у Србији. Реч је о случајвеима који су забележени и који се не могу оспорити што намеће питање шта се све дешава далеко од очију јавности.

Зоран Гавриловић из БИРОДИ-ја оценио је да су локалне самоуправе постали подруми у које је извршна власт на републичком нивоу, преселила корупцију.

Истиче да је зато важно отворити питање статуса и интегритета локалних самоуправа, јер се корупција која је колико-толико осветљена на републичком нивоу, захваљујући доношењу нових закона, склонила на локални ниво.

У Србији је на делу дивља децентрализација, упозорава Гавриловић, где положај једног града или општине зависи од тога које на челу тог града и колико његови гласови значе када се доносе закони или бира влада.

“Имате ситуацију да постоји тренд партизације. Уместо да (у случају Суботице) реагује тужилаштво, имамо ситуацију да ће партија да пресече. Оно што ме плаши је да путем медија и партија, улазимо у једну етапу где је правна држава поништена. И тај градоначелник и тај младић, ако су имали сазнања о кривичним делима, по закону су били дужни да обавесте тужилаштво. Зашто то нису урадили”, пита се он.

Гавриловић сматра и да органи задужени за праћенеј буџета, тј. Државна ревизорска институција (ДРИ), Aгенција за борбу против корупције и тужилаштво не раде свој посао.

“Имате извештај Савета за борбу против корупције, који је требало тужилац да узме, где се за резање кључева у једној локалној самоуптави троши 20.000 евра годишње”, подсећа он.

Србији је потребна демократска држава, поручује Гавриловић а кључни услови за то су, према његовим речима, слобода говора, слобода медија и људи од интегритета на јавним функцијама.

“Жалосно је да ми 2017. постављамо питање шта треба да се деси да би био санкционисан локални функционер који је злоупотребио положај. Да ли је нормално да се праве приватно-јавна партнерства, а да не можемо да добијемо уговоре о томе. Наш заједнички новац се улаже! Када се доноси буџет требало би да се грађани питају шта им треба, а нама је на то речено: ‘Иамо коалициони споразум којим је дефинисано колико странка A, Б, Ц треба да добије пара да задовољи гласаче’. Ово је куповина подршке”, оцењује Гавриловић.

Минић: Средства ће се истопити и сви ће остати на голој ледини

Гост Дана уживо био је и Златко Минић из организације Транспарентност Србија који је указао на то да се после инцидента у Суботици, огласио градоначелник Богдан Лабан речима да ће све бити разрешено у партији.

“Имамо питање политичке одговорности, где се као и у безброј претходних случајева препушта партији, односно председнику партије да им он стане у заштити и каже да неће да их да или да најави да ће да оду у блиској будућности. Нема осећаја одгворности – ‘Јесам, погрешио сам, подносим остаку’. Хоће ли реаговати надлежни органи, јер ово није партијска ствар. То су две ствари које су мени зазвониле у самом уводу”, истиче Минић.

A тачку на цео случај не треба да стави партија, већ јавност и медији треба да одлуче када се ставља тачка, сматра Минић али истовремено изражава очекивање да ће се мејнстрим медији том темом бавити онолико колико им је сугерисано, дозвољне или онолико колико им странка одшкрине врата.

Минић подсећа и да градовима у Србији владају локални шерифи који су изградили утицај на грађане у неким случајевима одличним радом, а у неким случајевима и повлачењем сумњивих популистичких потеза.

Подсећа да је недавно један бивши функционер владајуће СНС објаснио механизам запошљавање по којем се из партије шаљу спискови људи које треба запослити у приватним предузећима која су добила државне субвенције. То је, како каже, на недавном снимку потврдио и сам Драган Марковић Палма када је рекао да ће послати једног човека у компанију Aндреа конфекциони која је у Јагодини, уз државне субвенције, отворила фабрику за производњу церада.

“Људи онда доживљавају да им је партија омогућила посао. Огроман број пензионера мисли да не би добили пензију да нема председника Вучића, јер је Кркобабић у кампањи рекао да неће бити пензија ако СНС не победи на изборима. На томе се одржава модел локалне власти. Не треба вам много новца да одржите тај систем”, објашњава Минић.

Истиче и да град Јагодина добија средства из буџетске резерве, због недостатка новца, а Драган Марковић Палма истовремено у том граду “гради шведску државу”.

Грађани су, како каже, несвесни да ће се ти ресурси у једном тренутку истопити.

“Не може град који добија новац из буџетске резерве да опстаје или да има непознате донаторе. Зашто ти људи то раде (дају донације) – опет посотји сумња да раде то зато што имају корист са друге стране. Тај посао, и ти поклони, и та социјална помоћ, то ће се исцрпети и сви ће остати на голој ледини. Ти инвеститори неће остати вечно, тај јавни сектор ће да банкротира, неће бити трансфера”, упозорава Минић.

Гост Дана уживо зато поручује да је решење у изградњи правне државе.

ости емисије „Дебата” били су председник Здраве Србије, Милан Стаматовић и председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић. Тема емисије је био Преображенски проглас којим је озваничена будућу сарадња између ова две српске патриотске странке.

На почетку емисије г Стаматовић говорио о томе на чему ће се заснивати сарадња између ЗС и Двери, односно ко све од странака, покрета или појединаца може да се укључи у овај савез у борби против СНС који је у својим редовима окупио појединце бившег режима са криминалним биографијама (00:01:00); док је г. Обрадовић објаснио да ли је могућа сарадња овог савеза са Вуком Јеремићем, прозападном опозицијом и СРС истакавши да су они патриотски блок који ће сарађивати са свима који су против ЕУ, за Русију и КиМ у Србији и против НAТО-а, истакавши да са прозападном опозицијом је могућа једино сарадња кроз борбу за фер и поштене изборе који би се одржали без изборних крађа и капиларних гласова (00:08:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.