Прочитај ми чланак

“Љути” опозиционари у трци за фотељу: Ко улази у Владу

0

Грађани Србије би нову владу требало да добију у наредне две недеље, а судећи по спекулацијама медија, али и најави Александра Вучића одмах после избора, у њу би требало да уђу и поједини опозиционари. Медији спекулишу да су кандидати за министра Гордана Чомић и Ненад Константиновић, чланови покрета Србија 21, Татјана Мацура, председница СМС, али и Сузана Грубјешић, бивша посланица Г17. У истом контексту помиње се и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Одмах после избора председник Србије и лидер СНС Александар Вучић рекао је да ће у формирању наредне владе показати да нису бахати, те да ће узимати људе и са листа које нису прешле цензус. Он је данас на питање новинарке Нова.рс поводом спекулација медија да би се у новој влади могли наћи и неки представници опозиционих странака, рекао:

ФОТО: sr.wikipedia.org

“Нисам разговарао са њима, али чекаћу Анин предлог, па ћемо као странка да се сагласимо о њему, ако њих буде уопште у том предлогу. Мислим да је разговор добар са свима са којима је то могуће, али то морају да буду они људи којима су државни интереси испред партикуларних. О конкретним именима разговараћемо на страначким форумима”.

Вучић је пре неколико дана обелоданио да ће мандатарка за састав нове владе поново бити Ана Брнабић и да ће близу 50 одсто министара бити жене, а убрзо након тога кренуле су медијске спекулације ко би све могао да се домогне министарске фотеље.

Међу именима која се помињу је и Гордана Чомић, дугогодишња посланица ДС, која се након одлуке њене странке да бојкотује изборе прикључила Покрету Србија 21.

Она је била кандидаткиња за посланика коалиције Уједињене демократске Србије, чији је део био и Покрет Србија 21.

Уочи расписивања избора, посланици у Скупштини су изгласали њен предлог измена закона, по коме се број жена на изборним листама повећава на 40 одсто.

Портал Нова.рс ступио је у контакт са Чомић у неколико наврата, али је она избегла да одговара на наша питања. Током првог телефонског разговора рекла је да је код фризера, потом на улици, а на наше питање да ли је тачна информација да је кандидат за министара, упућеном на крају путем СМС поруке, није одговорила.

Медији спекулишу да би део новог кабинета Ане Брнабић могла да буде и Татјана Мацура, председница СМС и бивша посланица ДЈБ. Она, међутим, за портал Нова.рс каже да је сада “у неком другом послу” и да на ту тему није добила “ни директан ни индиректан позив”.

Упитана да ли би га прихватила, када би он стигао, Мацура каже:

“Нисам о томе размишљала, нити је то утемељено у реалности”.

Медији су писали да би у Владу могли да уђу и Ненад Константиновић, који је био кандидат за посланика Србије 21, као и Сузана Грубјешић, која је била дугогодишња посланица Г17 и министарка за евроинтеграције. Она би, како су објавили медији, у влади могла да замени Јадранку Јоксимовић.

“Нико ме није звао. Не могу да се бавим медијским наводима. Непријатно ми је то и да коментаришем. Наставићу да радим оно чиме бавим последњих 20 година, а то су евроинтеграције”, каже за наш портал Грубјешић, која је иначе тренутно ангажована у Центру за спољну политику.

Медији су објавили да фотељу у новој влади жели актуелна повереница за родну равноправност Бранкица Јанковић, те да је она кандидат за министра.

Јанковић за Нова.рс каже да је формирање владе озбиљно политичко питање, тако да се “не би бавила медијским предвиђањима о персоналним решењима”, као и да је на мандатарки да предложи састав владе у складу са програмом и циљевима.

“Верујем да ће то бити добра кадровска решења и људи који ће обављати ове важне дужности у пуном личном и политичком капацитету, без обзира на пол, јер сматра да нема питања и области резервисаних само за жене или мушкарце, укључујуци и питања родне равноправности, људских прва, породице, дијалога и слично. Иначе, подржавам иницијативу за формирање нових ресора и више жена и у извршној власти”, наводи она.