Прочитај ми чланак

ЛИДЕР ДВЕРИ ПРОТИВ НАТО ЛОБИСТЕ (ТВ ДУЕЛ): Шта је проблем – избеглице, Русија или ЕУ? (ВИДЕО)

0

bosko obradovic jelena milic

Док из патриотских организација стижу идеје о подизању зида на граници Србије и Мађарске, прозападне невладине организације се оштро противе томе.

Ову идеју заговарају Двери, а о томе су у Вестима Б92 говорили лидер те организације Бошко Обрадовић и Јелена Милић из Центра за евроатлантске студије.

Обрадовић је истицао да мигранти представљају проблем за Србију и навео да је Европска унија крива за то, док је Милићева одговорила речима да су то речи оних снага које представљају руски интерес у Србији.

„Свако потцењивање овог проблема би била опасност за државу. То је социјални, економски, безбедносни, здравствени ризик, а идеја зида, односно оштрије контроле није идеја Двери већ Европске уније. Она је подигла зид у Мађарској. Ми хоћемо да заштитимо себе као што ЕУ штити Мађарску или као што се штити Саудијска Арабија“, рекао је Обрадовић.

„То је нејасно артикулисана идеја, да ли физички обезбедити границе, омогућити прихват људи или херметички затворити државу. Индикативно је да Обрадовић користи исту реторику као и Ненад Поповић из СНП. Они су на руском фону и шире нехуманост и ксенофобију. Страшно је да се каже да ти људи представљају велики здравствени и безбедносни проблем. Експерт за избеглице Ратко Бубало је обавио истраживање, ти људи неће да остану овде већ да иду у хумане земље, Немачку и Шведску, које имају највеће квоте за азиланте“, истакла је Милићева.

Лидер Српског покрета Двери је навео да други треба да примају избеглице.

„Нехумано је да њима братске земље попут Саудијске Арабије или Турске не примају избеглице. Ми смо гостопримљив народ, ми ћемо помоћи, али смо и ми избеглички народ и још нисмо решили проблеме својих избеглица. Треба да будемо хумани према себи. Ко ће бити хуман према Србима? Ми нисмо изазвали те ратове, већ ЕУ, САД и НАТО и они треба да реше проблеме“, навео је Обрадовић.

На то је стигао одговор да би такав начин решавања избегличке кризе био срамота за Србију.

„Системском и професионално организованом кампањом Обрадовић и Поповић говоре нешто што је неприхваљиво. Пре него што срамоте Србију, требало би да знају колико је сиријских избеглица у Либану, Турској, колико је миграната у Лондону… Обрадовић и Поповић су политичка и друштвена мањина. Српски званичници шаљу одговорне поруке, чујемо од њих да неће бити зидова нити да ће се на избеглице ићи пендрецима“, додала је Милићева.

Обрадовић је потом рекао шта је суштина проблема, према мишљењу Двери.

„Немамо проблем са избеглицама, имамо проблем са ЕУ и двоструким стандардима и лицемерјем. Зашто ти људи напуштају ЕУ и иду из Грчке преко Македоније и Србије? Зашто воз не иде директно ка Западној Европи? Зашто стаје у Македонији и Србији? Зашто не иду преко Бугарске и Румуније него преко унесрећене Србије и Македоније? То је лицемерје Брисела, ми имамо проблем са Бриселом, а не са избеглицама“, објаснио је Обрадовић.

На питање да ли Европска унија има капацитет да се избори са кризом, Милићева је рекла да су то већ истицали високи званичници.

„Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц је рекао да Европска унија има обавезу да помогне Западном Балкану. Ангела Меркел и Франсоа Оланд су навели да можда треба ревидирати Даблински споразум, по ком је земља ЕУ обавезна да задржи избеглице на својој територији. Да ли је Обрадовић чуо за Асадов систем и шта он ради сиријској деци? Нисам чула да то ради Европска унија. То је агонија Сирије, он то не зна и срамоти српски народ и јавност“, закључила је Милићева.

Извор: B92.net