Прочитај ми чланак

Либанци неће шурака Муамера Зукорлића за амбасадора

0

mapa-liban

БЕОГРАД – Кандидатура Емира Елфића за амбасадора Србије у Либану, шурака муфтије Рашке области, Муамера Зукорлића, није наишла на одобравање у дипломатским круговима Либана због његове политичке биографије. Спорна је његова блискаст са Зукорлићем и другим политичарима из Рашке области, што може представљати проблем за српску дипломатију.

Најава да је управо Емир Елфић кандидат за ту функцију није наишла на добар пријем у хришћанској заједници, а да ли ће њихово неповерење резултирати конкретним акцијама, попут одбијања Елфића, остаје да се види.

Политички систем Либана сложен је и заснива се на подели власти између мислимана и хришћана. У сваком случају, српска дипломатија ће се потрудити да ово питање буде решено на задовољство свих, поготово јер Либан није признао независност Косова и Метохије и Србија ничим не жели да наљути ову земљу.

Подсетимо, Елфић је бивши посланик у Скупштини Србије, изабран је за амбасадора са квоте лидера Социјалдемократске парије Расима Љајића. Он је брат Зукорлићеве друге жене Елме Елфић.

Како медији преносе, одлуком да се Емир Елфић пошаље у Либан, а да нови амбасадор Саудијске Арабије буде муфтија београдски Мухамед Јусуфспахић, званични Београд је покушао да задовољи апетите Зукорлићеве Исламске заједнице у Србији и Исламске заједнице Србије Адема Зилкића.

 

Извор: Курир