Прочитај ми чланак

Проф. др Мировић: Боцан-Харченко најгори руски амбасадор у Србији

0

Одговорно тврдим да је садашњи амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Боцан-Харченко, најгори представник руске државе у нашој земљи у последњих 30 година, рекао је професор међународног права Дејан Мировић.

Бивши члан и посланик Српске радикалне странке, а данас велики критичар и противник режима Александра Вучића, објаснио је у емисији „Без цензуре“ на КТВ телевизији у Зрењанину, да је Боцан-Харченко на, како је казао, „наговор Александра Вучића и људи из његовог окружења„, забранио њему, као и за још десетак људи, „искрених пријатеља Русије„, да се појављују на пријемима у амбасади Русије у Београду.

– Састајао сам се и са претходним амбасадорима Александром Алексејевом, Александром Конузином, као и Александром Чепурином, ишао у МИП РФ. Одговорно тврдим да је реч о најгорем дипломатском представнику Русије у Србији. Пријем траје два сата и није смак света ако се не појавите, али је у питању срамота – истакао је Мировић.

Он је додао и да му је „невероватно“ да су, примера ради, прошлогодишње сретењске демонстрације против Вучићевих наступа на међународном плану у вези са тзв. француско-немачким планом за Косово осудили домаће тужилаштво, представник ЕУ у Србији, као и амбасадори САД и Русије, Кристофер Хил и Александар Боцан-Харченко.

Ипак, како каже, потребно је одвојити лично од општег, а Русија је, сматра, брана продору интереса супротстављених Србији у УН, као и чувар резолуције 1244 СБУН те „доказано, велики пријатељ Србије„.

Говорећи на актуелне теме, Мировић је оценио да је председник Србије Александар Вучић „деспот“ и „узурпатор“ свих трију грана власти који је „акумулирао све државне функције„.

– Његово окружење, пошто је он поштен, према Форбсу (Србија), има око две милијарде евра имовине тј. активе… И сад ми треба да поверујемо да он нема никакве везе са тиме, да није ставио приватан интерес изнад општег и да ми сви заједно нисмо таоци његовог деспотизма – оценио је Мировић.

За лидера покрета „МИ“ Бранимира Несторовића рекао је да је имао „три године приступа националним фреквенцијама„, где је, додаје, причао о свему и свачему сем о „Вучићу и његовом вануставном, издајничком деловању, као и криминалним аферама које прате њега и његово окружење„.

– За мене лично, он никада није био опозиција – закључио је Мировић.