Прочитај ми чланак

Лепиш плакате за СНС, а онда постанеш специјалац са платом већом од генерала

0

Министар војни Милош Вучевић донео је одлуку да припадници Војске Србије, укључујући и специјалне јединице и одред “Кобре”, могу бити и они са завршеном основном школом. Дакле, завршио си основну школу, пријавиш се на конкурс и постанеш припадник специјалне јединице, а приде добијеш и плату од најмање 200.000 динара. То ће за сад бити могуће само у Србији, а како оцењују они који су у војсци провели цео живот, овде се ради о очигледној намери Српске напредне странке да у војску ухлеби своје кадрове и од ње направи слепе послушнике власти.

На основу одлуке председника Александра Вучића Министарство одбране и Војска Србије расписали су конкурсе за пријем нових припадника у 63. падобранску бригаду, 72. бригаду за специјалне операције, као и Одред војне полиције специјалне намене „Кобре“.

Председник је о томе говорио у јануару, кад је најавио повећање броја специјалаца на 5.000, као и плате од две до три хиљаде евра.

Ово је у самом старту заличило на стварање страначке армије, а након нове одлуке министра одбране Милоша Вучевића сумње у то су постале још веће.

Он је, наиме, донео одлуку о каријерном вођењу у Министарству и Војсци Србије којом се предвиђа да припадници Војске, укључујући и специјалне јединице и одред специјалне намене „Кобре“, могу бити и лица са завршеном основном школом.

Ова одлука је објављена је у Службеном војном листу.

„Трпате страначку болументу у војску“

Одмах је реаговао председник покрета СРЦЕ и бивши начелник Генералштаба Здравко Понош.

“Министар Вучевић прошле недеље донео одлуку да у Кобре и специјалне јединице примају и са основном школом. Ало реформатори, специјалци су темпирана бомба. И још у вашим рукама. А ви трпате страначку болументу у Војску. Јесу ли вам то ти специјалци које хоћете да платите по три хиљаде евра”, упитао је Понош на Твитеру, алудирајући на изјаву председника Србије Александра Вучића који је најавио астрономске плате за припаднике поменутих јединица.

Према његовој најави основна плата ће бити око 2.000 евра, а уз разне додатке “специјалци” би могли да зарађује и до 3.000 евра.

“Главни задатак ове целе 2023. биће да се број припадника специјалних јединица Војске Србије са 1.600 подигне на 5.000. Плате ће бити огромне. Основне ће ићи преко 2.000 евра, а на то знате шта иде. Дежурства, ноћне смене, прековремени рад и све друго. Тако да то дође скоро до 3.000 евра. Дакле, да се пријављујете момци. Ускоро ће уследити конкурс”, обећао је Вучић у јануару.

И идеја је почела да се спроводи.

Ближи се обрачун

Бивши директор Војно-безбедносне агенције, генерал Момир Стојановић каже за Нова.рс да од постављења Милош Вучевић показује елементе несналажења на месту министра одбране.

“Његове одлуке најблаже речено чуде и забрињавају. А за ово што се сад дешава постоје два разлога. Први је да се очигледно врши прекомпоновање кадрова у министарствима силе и службама безбедности, због евидентно врло брзог обрачуна аутократског режима и демократских процеса у земљи. Евидентно се ближи тај обрачун , а власт прекомпонује кадрове у војсци и полицији по мерилима лојалности и слепе оданости актуелној власти”, наводи Стојановић и додаје:

“Други разлог је скретање пажње јавности с тога да ће председник очигледно потписати немачко-француски план о Косову”.

Све што смо сазнали о повећању броја припадника специјалних јединица, укључујући плату, а сад и то да на конкурс могу да се пријаве и они са завршеном основном школом, према Стојановићевом мишљењу јесте противзаконито.

“Према постојећим правилима и прописима у војсци ово што се дешава није у домену нормалног. По овоме што смо до сад могли да чујемо тај неки нови специјалац с основном школом имаће већу плату од начелника Генералштаба”, закључује Стојановић.