Прочитај ми чланак

Леон Којен: Николић наставља Тадићеву политику према Космету (ВИДЕО)

0

Београд — Ако разговори Николић – Јахјага наставе досадашњу политику према Косову, наставиће погубан пут, Србија има простора и за нешто друго, сматра Леон Којен.

Професор Филозофског факултета и координатор бившег преговарачког тима рекао је у „Кажипрсту“ Б92 да „простор увек постоји“ и за референдум о КиМ и за нови Устав.

„Овај састанак је више протоколаран него историјски, а историјски би могао да буде даљи ток разговора. За све нас у Србији пре свега је важно да се види како ће председник наступити“, рекао је Којен.

Он наводи и да је Србија имала велике шансе за позитиван исход у само два наврата – када је питање Косова отворио Зоран Ђинђић, који је убрзо убијен, а други пут када је Србија на Ахтисаријевим преговорима успела да блокира план Запада да на велика врата уведе Косово у УН.

Што се садашњег тренутка и садашње политике тиче, Којен каже:

„Ова политика јесте она коју је инаугурисао Тадић, а платформа о КиМ у ствари само реафирмише жељу земље да настави ка ЕУ“, рекао је Којен.

Некадашњи саветник бившег председника Бориса Тадића навео је да ће се Николић као квалификованији преговарач и личност са већим политичким ауторитетом од Ивице Дачића сада коначно позиционирати, али и да није сигуран да ће бити направљени значајни кораци или заокрет у политици.

„Ово је први у низу састанака које превиђа ЕУ, показаће шта је тачно позиција Николића и Косову. Он је највише говорио о тој теми после избора, али је у његовим изјавама и било највећих амплитуда. У УН се изражавао далеко радикалније од онога што сада пише у Резолуцији. Наговештавао је раскид, или бар делимичан раскид од политике Бориса Тадића и претходне власти према КиМ. Нажалост, од тога није било ништа, а усвојена резолуција је на линији наставка Тадићеве политике и политике ДС“, рекао је Којен.

Политичари се мењају

Поводом свог ангажмана у тиму бившег председника Србије Бориса Тадића Којен каже:

„Политичари се мењају, не само ако су раније били у радикалима. Мењају се и ако су били у ДС. Тадићева политика је била радикално другачија пре и после 2008. када је постао најмоћнији политичар у земљи.“

Којен истиче да Николић у Брисел носи два оквира – Резолуцију, али и Устав Србије, који само по себи одбацује неке ствари које ЕУ тражи од Србије.

Ипак, на констатацију да он говори „председница самопроглашене државе Косово“, а да се таква формулација више не спомиње код званичника Србије, Којен каже да ЕУ константно усмерава све процесе ка признању Косова.

„Овај састанак не крши Устав, иако оквир који је ЕУ направила за тај разговор води ка томе. Видећемо шта ће Николић направити од тога. Европа је направила низ корака ка неформалном, а затим и формалном признању Косова, иако неке њене чланице не признају Косово. ЕУ и даље говори и шаље поруку из свог представништва у Београду да је она и даље статусно неутрална, али то нажалост више није тачно. У званичним документима ЕУ стоји да ће она приступити потписивању ССП са Косовом, а пише и да Србија и Косово не смеју да ометају једно друго у корацима ка приступању ЕУ“, каже Којен.

Он сматра да Николић треба да поднесе већи део посла и да је премијер Дачић изгубио кредибилитет – у ЕУ мање због афере око контаката са Шарићевим кланом, а више због „шокантних изјава, као што је она о томе да га Устав не импресионира“.

„Ипак, ако ови разговори само буду наставак онога што раде Дачић и Тачи, то би био наставак рђаве, можда и кобне политике за Србију. Људи треба да схвате да се одбраном Косова не брани само историја или Устав. Брани се држава, опстанак Србије“, каже Којен, додајући да нема гаранција да уколико се сада попусти ускоро неће Мађари или неки други народ рећи „е, па ни овде није место Србији“.

Којен сматра да би политичка елита, налик Великој Британији, требало да постави себи и друго питање, а то је да ли је пут ка ЕУ оно што земљи заиста треба.

„Минимална рационалност за неку власт били би у овом тренутку промена Устава и одржавање референдума о КиМ и ЕУ. Простор увек постоји, нико Србију не напада, нико не прети војно или санкцијама. Како то земља иде против виталних интереса, против свог Устава, само зато што је неко рекао да има ‘велика очекивања'“, каже Којен.

Србија би имала шансе за нешто више када би вратила преговоре у окриље УН, али је фаталан корак био када је Борис Тадић пристао да се разговори пребаце у контекст Европске уније, каже Којен.

(Б92)