Прочитај ми чланак

Лавров о „великој Албанији“ и „нон-пејперу“

0

Москва -- Разговори о "великој Албанији" су провокативни и Москва позива покровитеље Приштине из НАТО-а да зауставе таква расположења, рекао је Сергеј Лавров.

Он је то изјавио после састанка с министром спољних послова Србије Николом Селаковићем, на заједничкој конференцији за новинаре са Селаковићем.

„Разговори о ‘великој Албанији’ трају више година и ми увек позивамо наше колеге из ЕУ и НАТО које штите Приштину да прекину таква расположења и спрече форсирање такве реторике“, каже он.

Када је у питању словеначки „нон пејпер“ о преиспитивању граница на Балкану, Лавров наводи да се треба само сетити како западни партнери, укључујући ЕУ и НАТО, чији је члан и Словенија, позивају да се не дозволи преиспитивање послератних граница Европе, али то раде обично кад се Русија заузима за своје сународнике.

„Што се тиче граница у Европи, укључујући границе држава насталих од бивше Југославије, треба се само сетити како наши западни партнери, укључујући ЕУ и НАТО, чији је члан и Словенија, позивају да се не дозволи преиспитивање послератних граница Европе, али то раде обично кад се Русија заузима за своје сународнике“, каже он и додаје:

„А кад се тим питањем баве они које Запад штити, онда је став Брисела потпуно друкчији. Сматрам да су то веома опасне игре. Постоји Резолуција 1244 и њу нико није укидао. Одговорни политичари, тим пре руководиоци влада, немају права да износе идеје које грубо подривају саму концепцију садржану у тој резолуцији“.

На питање о могућем укључивању Русије у дијалог Београда и Приштине, Лавров је рекао да Русија ништа не намеће, али да ће бити спремна да се одазове на сваки предлог који добије од руководства Србије.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да су притисци на Србију због њених односа са Русијом увек на агенди западних партнера наше земље, али да она остаје верна пријатељству с Русијом.

Позиција Србије се не мења, Србија не уводи санкције Руској Федерацији. Иако смо ми држава посвећена европском путу, наше вишевековно пријатељство са руским народом и РФ се не мења. Постоје ствари које су унутрашња питања Руске Федерације и ми се у таква питања не мешамо, рекао је Селаковић на заједничкој конференцији за новинаре са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

Како је истакао, две земље отворено и искрено разговарају и гледају како једна другој да помогну.