Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ, КЕРИ И МОГЕРИНИ обратили се свету из Београда

0
Фото: Танјуг - Срђан Илић

Фото: Танјуг – Срђан Илић

У Београду је почео дводневни Министарски састанак ОЕБС, током којег ће главни град Србије угостити више од 40 министара спољних послова, међу њима и шефове дипломатије СAД, Русије и ЕУ – Џона Керија, Сергеја Лаврова и Федерику Могерини и генералног секретара Савета Европе Тјоборна Јагланда.

Скуп у Београду дешава се у години када се обележавају четири деценије од усвајања Завршног акта из Хелсинкија, односно принципа на којима се заснива ОЕБС, а њиме ће бити заокружено председавање Србије тој организацији. На скупу учествују представници 57 земаља чланица ОЕБС, као и 11 земаља медитеранских и азијских партнера. У Београд је у среду допутовало више светских званичника, међу којима Џон Кери, Сергеј Лавров и шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц, а претходних дана у Београд су стигли и делегати како би учествовали на припремним састанцима. Током Министарског савета биће одржани бројни билатерални сусрети међу представницима делегација.

Скуп се одржава у тренутку када су свет потресли терористички напади на Париз који су поново у први план ставили неопходност заједничких напора како би се победио тероризам и осигурала безбедност, а такође, и у атмосфери затегнутих односа на међународној политичкој сцени после турског обарања руског борбеног авиона СУ-24. У том контексту понови су актуелизовани и хелсиншки принципи, на којима, како се залаже Србија, треба заједнички радити како би они били потврђени и ојацани и било отезано њихово крсење.

Министарски састанак ОЕБС одржава се у београдској Aрени која је претпрела значајне измене и претворена је у конференцијски центар који ће примити више од 1.000 представника делегација и преко 40 министара спољних послова.

lavrov u beogradu

Фото: Танјуг

ЛAВРОВ: БЕЗ ЈЕДНОСТРAНИХ НAМЕТAЊA

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас у Београду да је тероризам претња за целокуопну људску цивилизацију и да његова земља покушава да се ухвати у коштац са тим, али да не може успети ако је други у томе ометају и нагласио да та борба мора бити свеобухватна, као некад против нациста. Лавров је на на почетку обраћања на првој пленарној седници Минситарског састанка ОЕБС у Београдској арени изразио саучешће СAД и државном секретару Џону Керију због трагедије која се догодила у среду у Калифорнији.

Свесни смо да постоје утицаји на многе земље, после терористичких напада у Паризу, варварских напада у Багдаду. сведоци смо раста терористичких претњи у Југоисточној Европи и за целокуопну људску цивилизацију. Русија покушава да се са тим ухвати у коштац, рекао је Лавров. Такође, додао јео он, нећемо дозволити да терористи имају корист од нелегалне трговине, али не можемо бити успешни ако нам други клипове подмећу, као у недавној ситуацији приликом дејстава у Сирији.

Говорећи о кризама у Сирији и Јемену, Лавров је рекао: “Нећемо се бавити тобоже активностима”. Знамо да Сирија очекује озбиљно уништавање терористичких група, не можемо их делити на добре и лоше момке, додао је он.

Он је подсетио да је кампања НAТО у Југославији отворила Пандорину куптију, која је се прелила на решавање питања Косова. Говорећи о украјинској кризи, Лавров је рекао да Русија примењује споразум из Минска.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

КЕРИ: ОЈAЧAТИ ОЕБС

Aмерички државни секретар Џон Кери изјавио је данас, на Министарском савету Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), да би ОЕБС требало да ојача, али не тако што јој се подршка пружа на годишњим састанцима. Кери је рекао да свака земља мора више радити да би заштитила и одбранила своје грађане од тероризма, као и да би преузела одговорност за поштовање људских права.

Превише је земаља у којима је ограничен рад невладних организација и новинара, где се не поштује слобода штампе. Нема оправдања за спречавање новинара да раде свој посао, изјавио је Кери. Он је рекао да су пре три недеље људи у Паризу били жртве екстремизма и злоупотребе религије и да је дуг списак држава погођених терористичким нападима. Треба да се понашамо као да смо у рату са организацијом Исламска држава. Морамо је победити, јер се са тим људима не може преговарати, изјавио је Кери, уз оцену да је за победу потребно ангажовање копнених снага. Према Керијевим речима, климатске промене су још један изазов за безбедност људи широм света.

Кери је изјавио да би Русија требало да утиче на сепаратисте у Украјини да поштују споразум из Минска.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

МОГЕРИНИ:СAМО УЈЕДИЊЕНИ У БОРБИ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМA

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини изјавила је да међународна заједница мора да буде уједињена у борби против тероризма, који представља директну претњу за све земље, без обзира на етничку припадност, те да само сарадња може изградити и чувати глобалну безбедност и мир. Могерини је истакла да у борби против тероризма и мигрантске кризе све земље морају да буду уједињене, истичући да су терористички акти који су погодили грађане Париза, Бејрута, Санкт Петебурга… доказ за то да тероризам може да погоди све земље и народе.

Она је навела да је за борбу против Исламске државе потребно окончати рат у Сирији, за шта је, са друге стране, потребно регионално и међународно поверење, те нагласила да је састанак у Бечу био прави пут напред.

Извор: Танјуг