Прочитај ми чланак

Кузовић (Ослобођење): Кредит за метро је Вучићева трговина за Косово!

0

Професор доктор Душко Кузовић у саопштењу испред покрета Ослобођење коментарисао је најаву Александра Вучића о разговору са Емануелом Макроном, о будућем београдском метроу. Том приликом Вучић је напоменуо да је финансирање решено уз 80 милиона евра из трезора француске банке, као и да ће остатак новца бити обезбеђен преко комерцијалних банака.

„Ово задужење Србије долази у време када се озбиљне државе не задужују и када не купују ствари које им не требају. Ако се на сваком кораку виде докази да су поједине набавке које се плаћају из буџета и по 30 пута преплаћене, све нас наводи да и ова набавка државним новцем у себи садржи најмање 50% провизије“, нагласио је Кузовић и додао:

„Овако велика набавка државним новцем није одобрена овлашћењима које имају министри у Влади, већ се треба проверити на референдуму грађана. Грађани треба да одлуче да ли је траса метроа о којој се говори прихвтљива за већину или није, да ли су услови тендера јасни и да ли је ова набавка у овом тренутку неопходна. Зашто? Па грађани ће да враћају дугове и за трошкове извођача, а и за провизију за обављен посао, о којој се све више говори“, рекао је проф. др Душко Кузовић.

Такође, најављено је да ће централна тема разговора између Вучића и Макрона бити у вези са Косовом и Метохијом.

„Очигледно је да је овај кредит за метро уствари трговина за Косово“, објаснио је Кузовић.

Такође, он је додао и да је неприхварљиво да се грађани искључе из одлука које су у вези са новцем.

„Цинично је и увредљиво да се грађани искључе из свих одлука које подразумевају новац (и провизију) а укључе у маргиналне одлуке као што је избор изгледа вагона. Од тренутка увођења ванредног стања до данас 6000 рачуна домаћих предузећа је блокирано. Привреда домаћих предузећа је у стрмоглавом паду. Наше фирме се блокирају и отпуштају раднике јер наша Влада послове у земљи, које финансира из кредита које ће плаћати само домаће становништво, даје странцима. До скора су се овакве одлуке називале – велеиздајом“, закључио је проф. др Душко Кузовић испред покрета Ослобођење.