Прочитај ми чланак

Курти прихватио ЗСО, Вучић пристао на споразум, али тражи да потпише после избора

0

Током одвојених састанака председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија у Бриселу са представницима Европске уније, направљени су значајни кораци ка формирању Заједнице српских општина. Како сазнаје Нова, предлог Статута ове заједнице прихватиле су обе стране, али се тренутно тражи одговарајућа форма којом ће Београд и Приштина бити задовољни. Извори нашег портала истичу да, поред тога што је Аљбин Курти прихватио оснивање ЗСО, и Вучић прихватио нацрт и динамику примене споразума из Охрида, али је захтевао да не буде потписа пре 17. децембра кад се одржавају избори у Србији.

Након одвојених састанка у седишту Европске уније деловало је да су две стране далеко од било каквог договора. Док је председник Србије тврдио да је за Србију неприхватљиво чланство Косова у Уједињеним нацијама, из Приштине су стизале поруке да је управо Вучић одбио да потпише споразум који предлаже Брисел.

Да је ипак направљен помак и да ЕУ очекује конкретне потезе чуло пет дана касније кад је у престоницу Србије допутовала председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Она је на конференцији за новинаре објаснила се од Београда тражи да прихвати споразум који је понудила ЕУ, док је Приштина у обавези да га спроведе и оснује ЗСО.

„О чему се ради? Ради се о спровођењу споразума из Охрида. Он предвиђа одређене кораке, као што су признање докумената, институција, а с друге стране то иде уз оснивање Асоцијације општина са српском већином, што треба да реализује Косово. То ће утрти пут нормализацији односа“, нагласила је гошћа из Брисела, а затим додала да је важно да Србија подржи Статут ЗСО.

“То је круцијално и за једну и за другу страну. Зато је важно да Србија подржи Статут ЗСО, а Косово мора да спроведе тај Статут. Поред тога, Србија мора да почне с имплементацијом постојећих споразума и да не губи време на то, рекла је она.

Одакле овакви захтеви и очекивања у тренуцима кад је деловало да су преговори у ћорсокаку?

Према речима извора Нове, овакав захтев шефица Европске комисије је изнела водећи се епилогом (одвојених) састанака које су Вучић и Курти имали са представницима ЕУ.

„Курти је прихватио оснивање ЗСО и Статут који је направљен. Овај предлог Статута је прихваћен од обе стране и сад се само тражи форма која ће ‘блиндирати’ договор. Статут пружа потпуни косовски оквир, тако да ЗСО неће имати никакве извршне функције и сигурност, изузев у областима образовања, здравства и делу који се тиче транспарентности у буџетском финансирању из Србије“, објашњава наш саговорник из дипломатских кругова.

Како истиче, очекује се да ће доћи и до мењања назива.

„Врло вероватно се то неће звати Заједница српских општина, а постоји могућност да су оквиру те ‘асоцијације’ додају и неке друге општине са албанском већином. Прича о извршним функцијама тог тела, налик ономе што Република Српска има у БиХ једноставно не стоје и то се дефинитивно неће догодити“, поручује наш саговорник.

Курти поново са нереалним захтевима, Вучић због избора одлаже потпис после 17. децембра

Да упркос помацима и даље постоје проблеми у преговорима показује, према речима извора Нове, и то што је премијер Косова Аљбин Курти на састанку са Вучићем и представницима ЕУ тражио формално, односно церемонијално потписивање споразума.

С друге стране, председник Србије нагласио је да евентуални потпис може да уследи тек по оконачњу избора у Србији који су планирани за 17. децембар.

„Ту се појавио Куртијев захтев о уласку у ЕУ и НАТО, а тражио је и да пет чланица које нису признале Косово то учине. Вучић је прихватио нацрт и динамику примене споразума из Охрида, али без потписа, али то не значи да потписа неће бити. На ток преговора значајно је утицало то што су предложена два модела договора: Један који би подразумевао детаљну изјаву обе стране и која би имала једнаку тежину као и потписи и други који би укључивао сператне споразуме двеју страна са Европском унијом. Вучић је прихватио све, укључујући и потписивање споразума, али не са Куртијем на истом документу. Такође, нагласио је да евентуални потпис може да уследи тек по оконачњу избора у Србији и предложио је, између осталог, да председник Француске дође у посету у Београд у наредних месец и по дана што се поклапа са периодом предизборне кампање“, објашњава наш саговорник.

Шта смо чули од званичника након састанка

Председник Србије Александар Вучић је се након састанака у Бриселу, да је Београд потпуно спреман за формирање ЗСО у складу са предлозима који су дати.

„Није питање било каквих потписа, већ је питање спровођење онога што је некада потписано или онога што је у међувремену договорено“, рекао је Вучић.

На питање новинара шта је садржај документа који је велика петрока раније донела у Београд, Вучић је рекао:

„Тај папир се искључиво односи на ЗСО. Ја не могу да говорим о детаљима, јер није договорено да се говори о детаљима, као што видите, веома смо се конкретно држали и нигде није процурео ниједан детаљ“.

С друге стране, из Приштине је саопштено да је Курти био спреман да потпише Основни споразум за нормализацију односа са Србијом, али да је друга страна није желела да стави потпис.

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио по завршетку Самита Европске уније (ЕУ) да је његов утисак да преговори са Косовом и Србијом у Бриселу нису пропали, јер су обе стране исказале спремност за спровођење договора.

„Сада имамо изјаву Куртија и Вучића да ће спровести мере из докумената које смо израдили – Основни споразум, Охридски споразум и сада и концепт конкретног нацрта за успостављања ЗСО. То је јасно речено и то је исправан корак“, рекао је Шолц.