Прочитај ми чланак

Курти: Ако дође до повлачења америчких трупа са Косова, неће бити због такси

0

Након што је изјавио да не верује да ће САД увести економске санкције Косову због одбијања да укине таксе, косовски премијер, Аљбин Курти, скептичан је и поводом тога да ће америчке трупе да напусте Косово.

Чак и ако дође до повлачења трупа, то неће бити због таксе, тврди Курти, а преноси КоССев. Курти сматра да повлачење трупа није повезано са таксама, али уједно сматра да амерички КФОР не би требало да се повлачи са Косова.

© AP Photo

„Напротив, и верујем да неће да се повуче са Косова. Видели смо једну жељу сина председника Сједињених Америчких Држава, али то нема никакве везе са стопостотном таксом. Ако ту одлуку донесе амерички председник, она још увек није повезана са стопостотном таксом. Ради се о смањењу трупа које су САД извршиле и у Авганистану и у Сирији“, рекао је Курти на предизборном скупу своје странке у Подујеву где се очекују избори за председника општине.

Курти је поновио став да ће укинити стопостотну таксу замењујући је реципроцитетом, преносе приштински медији.

Међутим, из САД стижу поруке у којима се поручује да би управо због неукидања такси требало повући трупе са Косова. Пре два дана је амерички сенатор, Дејвид Перду поручио на Твитеру да уколико Приштина не укине намете према Србији, да би САД требало да преиспитају присуство трупа на Косову.

Његову поруку је ретвитовао син председника САД, Доналд Трамп Јуниор, написавши да је време да се америчке снаге врате са Косова. “Слажем се. На Косову има 650 америчких војника. Време је да се врате кући”, писало је у Трамповом ретвиту.

Данас се са констатацијом о повратку трупа сложио и Пердуов колега, сенатор Ренд Пол.

„Подржавам мир и трговину са свима. Охрабрујем Косово да окрене страну и ради са Србијом на вечном миру. Време је да вратимо наше трупе кући после толико година“, написао је Пол.

Међутим, са овим се потом није сложио и амерички генерал, Бен Хоџис – повлачење трупа сматра грешком.

„Ово би била грешка… КФОР је усамљено сидро стабилности у региону. Повлачење (трупа) сада, пре примене споразума, било би попут избацивања из игре првог тима у сред поправљања резултата у четвртој четвртини, баш пре него што кренете да водите“, написао је на Твитеру.

Санкције које се за Приштину назиру, а о којима су приштински медији често писали протеклих дана, поред повлачања трупа, тичу се и економсих мера.