Прочитај ми чланак

Курц: Рачунамо на Србију

0

kurc

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц затражио је сарадњу земаља кризе кад је реч о заштити границе са Македонијом и Србијом.

Он је, пред неформални састанак шефова дипломатија ЕУ, истакао да, све док обезбеђење грчко-турске границе не функционише, треба да се сарађује са Македонијом, Србијом и другима у циљу обезбеђивања Шенгенског простора.

Посебно у Македонији, али и дуж балканске руте постоји снажна спремност да се смањи талас миграната, можда чак и заустави. Ради се наравно и о Србији”, подвукао је Курц.

Он сматра три варијанте такве сарадње могућим – најмања била би билатерална, највећа европска, а средња, да се поједине државе удруже.

У Шведској И Словенији постоји слично расположење као у Аустрији И интересовање за таквом сарадњом, нагласио је он додајући да је заустављање имиграната пре границе Аустрије у интересу те земље.

Према његовим речима, до сада Турска не испуњава оцекивања у вези смањенај броја избеглица.

“Морамо већ сада водити паралелно разговоре са Македонијом И Србијом”, нагласио је он додајући да ако нема решења на грчко-турској граници мора да се солуција пронађе на некој другој граници.

Такође је затражио смањење средстава за државе које не желе реадмисију одбијених тражилаца азила.

Све земље у Европи имају проблем што бројне земље порекла не прихватају своје грађане, одбијене тражиоце азила, констатовао је он.

(Б92)