Прочитај ми чланак

Кркобабић и Палма чувају Ђиласову власт у Београду ?

0

Напредњаци ни са ДСС не могу да сруше власт у Београду јер им за то фали још најмање девет одборника.
У том случају савезнике би морали да потраже у редовима СПС, ПУПС и ЈС или СДПС Расима Љајића, али нико из ових странака, бар судећи по изјавама, о томе не размишља.

Извор „Блица” из СНС каже да напредњаци питање рушења власти у Београду неће покретати док се не види расплет избора у ДС.

– Након избора у ДС било да победи Ђилас или Тадић, доћи ће до раскола унутар те странке. Ствари између њих и у граду вероватно неће бити најбоље, па је онда могуће и да дође и до трзавица унутар садашње владајуће већине – каже извор „Блица” из СНС.

Све чешће се могу чути и приче да лидер напредњака Александар Вучић чека да види резултате избора у ДС, после чега би покушао да направи договор са Ђиласом ако буде изабран за председника демократа. Математичка рачуница указује да напредњацима са 37 одборника и ДСС-у са 10 одборника фали још најмање девет одборника ако желе да смене власт у граду.

У ПУПС-у, који има своју одборничку групу у градском парламенту независно од СПС-ЈС са којима су изашли на изборе, а коју чине четири одборника ПУПС и један нестраначки, понављају да нису разматрали могућност промене власти у граду све док се поштују, како наводе, њихови принципи спровођења социјалне политике у граду.

Од 50 одборника са листе демократа четворо је из СДПС Расима Љајића, који каже за „Блиц” да одборници из његове странке остају уз демократе и да неће гласати за смену власти ако се и покрене то питање, као и да то досад од њега нико и није тражио.

И београдски социјалисти, чији је лидер Александар Антић, који је иначе у одличним односима са Ђиласом, понављају да нема ништа ново по питању промене власти у граду, као и да о томе ни са ким нису разговарали. Они заједно са ЈС имају своју одборничку групу коју чини шест одборника из СПС и два из ЈС. Драган Марковић Палма, лидер ЈС, наводи да га смена градске власти „не интересује”.

Чланица Председништва СНС Јадранка Јоксимовић изјавила је јуче да унутар странке још не постоји формална иницијатива за промену власти у Београду.

 

(Блиц)