Прочитај ми чланак

Кривокапић: Чешће се виђају Вучић и Мило, него мој кум и ја!

0

Вучић и Ђукановић се виђају, знам да су били у децембру 2019. и несхватљиво ми је да се тајно виђају. Није мера добрих релација неког оптуживати, само сам рекао да су се више пута срели него ја са мојим кумом, рецимо. Они се чешће виђају, али њихови такви сусрети ме не занимају. Не желим да улазим у релације два председника Србије и Црне Горе, они најбоље знају за своје релације, и да ли ту постоји нешто - рекао је Здравко Кривокапић за ТВ Прва, будући премијер Црне Горе.

Победник избора у Црној Гори 30. августа јутро је отворио речима:

Foto: Printscreen/YouTube/ СРБИН.инфо

– Свануло је и ослобођено у Црној Гори – рекао је Кривокапић.

Затим је лидер дојучерашње опозиције у Црној Гори наставио:

– Немамо много времена, Влада ће бити формирана до 10. или 11. новембра и ухватићемо се у коштац са многим проблемима. За ових 50 дана сам разговарао са многима из победничке коалиције, али морамо да испоштујемо време. И нађемо решење за формирање свих институција, државних предузећа, амбасада… Експерти и стручњаци ће добити своја места.

О мањинама…

– Никада нисам разговарао са Рамом, у четвртак имам разговор са албанском странком, као и о у нашем споразуму који смо потписали, мањине ће бити део Владе.

Сектор безбедности?

– Не знам зашто је то толико важно, то ће радити професионалци, а не да политика намеће своје људе. То ће бити човек професионалац, непартијски, који неће да штити једног човека.

Кривокапић се осврнуо на занимљиву чињеницу.

– Црна Гора је можда земља која има највећи број запослених у државним институцијама, по проценту броја становништва. Наћи ћемо начин да активирамо рад у државној управи, онај ко не жели да ради – сносиће консеквенце. Биће рад, ред и одговорност, нећемо се реванширати, већ препородити Црну Гору, и сви да будемо саучесници у томе. Црна Гора треба да буде пример у региону и шире, као Луксембург или Швајцарска. Недопустив је организовани криминал, не желимо да видимо било коју жртву на улицама Црне Горе, већ да направимо миран кутак.

О Закону о слободи вероисповести:

– Морамо тај Закон да вежемо за институционално деловање, прва активност по формирању Владе биће анализа и да Закон доведемо у миран део. Видећемо ставове, наћићемо најбоље решење, шта је представљало проблем, да направимо однос државе и цркве.

Митрополит Амфилохије биће укључен у разговоре.

– Са митрополитом Амфилохијем сам се чуо прекјуче, има и радне активности, није навикао на позицију нерада, оздравиће и наставити посао.

Косово и Метохија, посебна тема.

– Надам се да ће политичари у Србији, мудри и искусни решити проблем Косова, а ми смо ту да прихватимо сва решења, као најбољу мера. Споразум је потписан, нема релација односа, да би неко био задовољан. Ми не можемо да се мешамо у односе Србије и Косова, а добро знамо и за везе Црне Горе и Метохије.

Мило Ђукановић и Александар Вучић често се доводе у пословне везе.

– Не желим да улазим у релације два председника, они најбоље знају за своје релације, и да ли ту постоји нешто. Чињеница библијска је да нема тајне која неће изаћи на видело. Са Србијом због наших веза, ја ћу се трудити да имамо најбоје односе, само институционалне, а не никако персоналне. Вучић и Ђукановић? Они се виђају, у децембру 2019. су били заједно, несхватљиво ми је да се тајно виђају. Нећу на Суд, није мера добрих релација неког оптуживати, само сам рекао да су се више пута срели него ја са једним мојим кумом. Да, они се чешће виђају, али њихови такви сусрети ме не занимају.

Подсетимо, председник Србије још није честитао победу новој власти у Црној Гори.

– Вучић има наш позив, ако до сада није био, имаће први званичан позив, да нађемо мост и градимо бољу будућност за Србију и Црну Горту. Највећи део Срба који живи на овим просторима има традицију, културу, аутохтони је народ, и има своју матицу. Најмање 80 одсто Срба тако доживљавају Србију. Немам оптерећења, а најбољи став је имао краљ Никола који је рекао да два краља живе у две српске државе. Имамо изузетну повезаност, братство, кумство, пријатељство, природно је да нађемо меру доброте са Србијом – закључио је за ТВ Прва Здравко Кривокапић, будући премијер Црне Горе.