Прочитај ми чланак

Крени-Промени: Рио Тинто да одговори колико новца даје медијима у Србији…

0

Покрет Крени-Промени саопштио је данас да тренутно ;преко медија блиских власти постоји пропаганда за лобирање за ископавање литијума и затражио од компаније Рио Тинто да изађе са јавним подацима колико новца даје медијима у Србији.Покрет Крени-Промени у саопштењу наводи да према медијском мониторингу који споводи Тим за кампање тог покрета, у претходне две недеље медији углавном блиски властима изузетно активно пишу и извештавају о литуијума и Рио Тинту.

„Литијум је спомињан 239 пута, а Рио Тинто 67. Од тога доминира лобистичко позитивно извештавање о литијуму, где је 85 одсто позитивног извештавања, а о Рио Тинту 77 одсто“, стоји у саопштењу.

Крени-Промени је прошле године навео да је Рио Тинто за лобирање преко медија, аналитичара, инфлуенсера и политичара за 2023. године издвојио два милиона евра, а сада наводи да је за ову годину тај буџет знатно већи.

„Вредност за ове две недеље медијског простора који су добили лобирање за литијум и Рио Тинто мери се према методологији за обрачун медијског простора 358.628 евра“, оцењује се у саопштењу.

Директор за кампање покрета Крени-Промени Саво Манојловић упитао је Рио Тинто како и на који начин финансира медије и да ли то чини у складу са законима Србије. „Да ли се утицај на медије спроводи кроз плаћање медија и новинара, преко политичара и преко амбасада? Такође нас посебно занима да ли се комуникација Рио Тинта и политичара спроводи у складу са Законом о лобирању?“, упитао је Манојловић.

Он је додао да је и посебно занимљиво и појављивање провладиних аналитичара који су одједном постали велики експерти за ископавање литијума.

„На националној фреквенцији Пинк телевизије се као независни аналитичри појављују лица која су до јуче била у заједничкој НВО са садашњим саветником Рио Тинта за лобирања према медијима“ – рекао је Манојловић.

Навео је и да Радио телевизија Србије (РТС) има саучесничку улогу јер ћути о тој теми док остале телевизије са националном фреквенцијом „спроводе лоботомију и кувају јавно мњење“ како би се област Јадра еколошки уништила због интереса стране мултинационалне компаније.

„Председник државе отворено лобира преко јавног сервиса, као и министарка Ђедовић коју је на ту функцију директно делегирао Рио Тинто, а истовремено на РТС-у нема могућности да ставове изнесу званични предлагачи Закона о забрани ископавања бора и литијума који су путем народне иницијативе са 38.000 потписа званични предлагачи закона. РТС овим званично крши заједно са свим осталим медијима Закон о јавном информисању“, рекао је Манојловић.