Прочитај ми чланак

Крени – Промени: Је ли Марко Ђурић амбасадор Србије или Рио Тинта?

0

Покрет Промени поставио је питање да ли је Марко Ђурић у Вашингтону амбассадор Србије или Рио Тинта. Повод за реакцију била је изјава Марка Ђурић у емисији “Прав угао” на РТВ-у да Србија “не може да одустане од оних ресурса који могу да Србији помогну да направи стратешку разлику у економији, као што је ископавање литијума.”

Суштински Марко Ђурић износи ставове који су у супротности са званичном државном политиком која је одлуком Владе укинула Јадар и заузела став да нема ископавања литијума у Јадру. Поготову је проблематично да Ђурић заузима супротан званичном ставу Србије, ако у виду имамо да је народном иницијативом 38.000 грађана званично преложило закон о забрани ископавања литијума.

Делује трагично да у моменту када је цео Север Косова под тензијом због присуства албанских специјалних снага, а у енкалавам имате инциденте као што су пуцање и рањавање деце, вама амбасадор Србије, а пре тога директор канцеларије за Косово и Метохију изјављује да у Вашингтону рекламира литијум.

Ђурић је такође додао: „ Ја на састанцима у Вашингтону говорим о литијуму, информишем да Србија има литијум, она има 11 одсто од укупних светски истражених резерви литијума“, изјавио је Ђурић у емисији „Прав угао“ на РТВ-у.

Економију Србију неће препородити еколошки штетно рударење, нити прљаве технологије и мануалне фабрике. Економију Србије може препородити високо технолошка привреда и ИТ сектор, али за то је потребно да образовано становништво остаје у земљи, а не да се тера из земља што је видљиво ако је за последњих 10 година отишло преко милион људи.