Прочитај ми чланак

Ковач: Вучић да војно интервенише на северу КиМ уместо што тражи наклоност Запада

0

Генерал-мајор у пензији Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума, коментарисао је за Спутњик ћутање режима Александра Вучића на насиље косовских Албанаца над Србима на Космету, који је све интензивнији последњих дана.

Ковач сматра да Курти никад не би приступио реализацији сценарија окупације Косова који траје два-три месеца са све више појачаном ескалацијом да нема и политичку залеђину, а у војном смислу подршку Кфора и одређених чланица НАТО.

„Рат му не би донео ништа добро, али мислим да Курти сматра да у ратној опцији може појачати тзв. незавсност Косова и Метохије тако што ће на фону украјинске кризе добити још јачу подршку НАТО земаља на путу придруживања НАТО и ЕУ. Мислим да ће Запад на исти начин како је правио преседан признавања лажне државе Косово, а после и стварања НАТО државе Косово, на основу Бриселског споразума и Охридског анекса, примити Косово у НАТО. То ће им бити награда, али она ће доћи тек након истека оних 150 дана у имплементацији, односно после конференције о донацији Србије и Косова.“, казао је Ковач за Спутњик.

Ковач подсећа да се у последње време више не спомиње споразум Београда и Приштине, већ Србије и Косова, а тако се „ индиректно говори о признавању лажне државе Косово“. У последњим изјавама Курти је то и потврдио тако што је обелоданио да цео Запад мисли, а и он то сматра, да је на основу Бриселског споразума и Охридског анекса призната лажна држава Косово и да само треба сачекати да прође 150 дана, додаје Ковач.

Ковач ипак не верује да ће се Курти упустити у војну акцију без обзира што је на бројним тачкама распоредио Косовске безбедносне снаге које су по њиховом, али и НАТО пројекту будућа војска Косова.

„Не верујем да ће предузети класичну војну акцију етничког чишћења јер им то не би ишло у прилог, а и дало би легитимитет политичком и војном руководству Србије да употребе Војску Србије и да наше безбедносне снаге за врло кратко време избију на Ибар. Лично сматрам да је то оправдано решење и да је давно требало предузети ту акцију“.

Према Ковачу, у претходним месецима исцрпљене су све мере упозорења према Приштини и Србија је раније требало да интервенише, уместо што је „болећиво тражила благонаклон однос Запада“.

„Београд никад од Запада неће добити званичну политичку сагласност да уђе на север Косова и заштити народ, али Србија се не сме више тако односити према том проблему. Доста је било упозорења и мислим да би требало донети одлуку по кратком поступку. Да се снаге безбедности веома брзо упуте на север Косова и на тај начин да се да до знања и Приштини и НАТО-у да неће гледати скрштених руку на насиље над српским становништвом без обзира где се оно дешавало. На северу или јужно од Ибра. Кад се снаге безбедности нађу на Ибру, верујем да ће и Приштина доносити рационалније одлуке и да ће избегавати даље насиље према српском народу“, закључио је Ковач.