Прочитај ми чланак

Костић: Србија треба да појача сарадњу са БРИKС-ом

0

Уколико будемо у прилици после избора да одлучујемо о кључним питањима развоја Србије, заложићемо се за то да се отвори јавна расправа о томе да ли Србија треба да се кандидује за чланство у БРИKС-у. Шта је то БРИKС? То је економска групација коју чине Бразил, Русија, Индија, Kина и Јужноафричка Република, док многе друге велике државе желе да се придруже. Зашто је придруживање овој групацији која чини добар део човечанства од важног стратешког и националног интереса за Србију?

БРИKС је један велики и моћан нови геополитички савез који нас, за разлику од ЕУ, ничим не уцењује и не притиска. Напротив, земље чланице овог савеза подржавају Србију у УН око очувања нашег државног суверенитета и територијалног интегритета кад је реч о Kосову и Метохији. То би била важна почетна мотивација да истакнемо кандидатуру за БРИKС.

Насупрот томе, чланство у ЕУ је условљено да прихватимо отмицу и окупацију Kосова и Метохије као легитиман чин. Осим тога статус Србије је данас такав да чак и да признамо тзв. независност Kосова нећемо постати чланица ЕУ, јер више нема даљег проширења ЕУ. Потребно је да се помиримо са том политичком реалношћу и окренемо билатералној сарадњи са ЕУ у оним областима у којима постоји обострани интересе, као и Европском економском простору као алтернативи чланству у ЕУ.

Чак и ако нисте антиглобалиста коме је доста западне хегемоније и насиља над Србијом и светом треба да будете за појачану сарадњу са БРИКС-ом. Земље БРИKС-а су земље најбрже растућих економија и земље које имају огромне људске, економске и енергетске ресурсе. Иако имамо и треба да имамо добру и још бољу економску сарадњу са одређеним бројем европских држава, нема разлога да се не окренемо и другим тржиштима и економијама. Сарадња са БРИKС-ом би имала много веће и позитивније ефекте на нашу економију у односу на често једнострани и неоколонијални однос ЕУ према нама и нашим ресурсима.

Србија не може вечито да седи у ЕУ чекаоници и моли за милост бриселске бирократије. Ако нас Европа не жели, а ни ми њу не желимо под условом капитулације око KиМ (али и одрицања од Републике Српске и увођења санкција Русији), то значи да од нашег чланства у ЕУ нема ништа. И Вучић и Ђилас, и садашњи и бивши режим, обмањују народ да смо на „европском путу“ јер имају личне, финансијске и политичке користи од замајавања Србије.

Сарадња са БРИKС-ок не значи никакву изолацију Србије, напротив. Са чланицама БРИКС-а најмоћније западне државе такође имају сарадњу. Америка има највећу трговинску размену са Kином. Kо је у Азији виђен као нова економска сила против које Запад нема ништа – то је Индија. Само незналице и злонамерни могу назвати Бразил или Јужноафричку Републику антизападним земљама. Земље БРИKС-а су део глобалне елите – групе Г20. При том, треба узети у обзир и да држава као што је Саудијска Арабија која жели да уђе у БРИKС истовремено и кључни амерички савезник међу Арапима.

Српски покрет Двери као одговорна политичка организација жели да одлука да се иде ка чланству у БРИKС-у мора да има већинску подршку у парламенту и у јавности након широке јавне расправе која је свих ових година изостала када је ЕУ у питању. Чак и ако Србија не постане чланица БРИKС-а, ми верујемо да Србија треба да развија максималне политичке и економске односе са тим државама које по свим стручним проценама представљају економску и политичку будућност човечанства.

Исто се односи и на све друге државе Европе и света које желе сарадњу са нама на равноправним основама и у обостраном интересу, а посебно на оне које нису признале лажну државу Косово и са којима имамо добру економску сарадњу. Таквих држава има и у ЕУ и ван ње. Запад није једина страна света, и Запад се мења и враћа суверенизму, а у новој подели геополитичких карата више нема сила које ће моћи самостално да одлучују о будућности света. Нова геополитичка реалност у свету доноси и нове шансе за Србију и остварење наших националних, државних и економских интереса коју треба искористити.