Прочитај ми чланак

Костић: Актуелна власт нема решење за безбедност Срба на Косову и Метохији

0

Посланик Двери Иван Костић оценио је данас да актуелна власт нема решење за безбедност Срба на Косову и Метохији, као и да народ у јужној покрајини изражава велико незадовољство политиком председника Србије Александра Вучића.

Посланик Двери Иван Костић оценио је данас да актуелна власт нема решење за безбедност Срба на Косову и Метохији, као и да народ у јужној покрајини изражава велико незадовољство политиком председника Србије Александра Вучића.

„Све више људи и са севера и са југа Косова и Метохије виде да је оваква политика актуелне власти пропала, да преговори који се воде под окриљем ЕУ и САД немају перспективу за Србе, да цео тај процес иде ка признавању лажне државе Косово од стране Београда, да је цео тај процес доживео крах и да нешто ново мора да се ради и на дипломатском и на унутрашњем плану у Србији“, рекао је Костић новинарима у Скупштини Србије.

Он је навео и да се може видети да представници Српске листе више немају ауторитет код Срба на северу Косова и Метохије, „јер су управо они били протагонисти спровођења политике Александра Вучића“.

„Били су свесни шта доноси Бриселски споразум и 2017. године су били свесни шта значи разграничење и сада су свесни и Горан Ракић и сви људи са Српске листе шта значи француско-немачки ултиматум“, казао је Костић.

Према његовим речима, без обзира што актуелна власт покушава да „амортизује“ јавност у Србији и да не говори о том предлогу, народ на северу Косова и Метохије „види да ствари не иду како треба и очекује промену политике“.

„Зато су током претходних недеља учестали напади на чланове Српске листе. Пре недељу дана је био напад на једног њиховог уваженог члана, а јуче је Горан Ракић нападнут од Срба са севера КиМ. Скандира се са погрдним изразима Александру Вучићу и то мора да буде аларм и властима и народу у Србији да нешто мора да се мења“, казао је он.

Костић је казао да државотворни блок патриотске опозиције апелује на власт да поново затражи повратак срспких снага безбедности на Косово и Метохију, јер међународне снаге „не могу да сачувају животе“ Срба.

Подсетио је на обећање председника парламента Владимира Орлића да ће бити заказана седница Скупштине о Косову и Метохији, али да то није учинио, због чега је поново затражио да она буде заказана и да се на њој расправља о стратегији за тренутну ситуацију на Косову.

„Ако се оваква политика настави и пасивност актуелне власти буде и даље присутна, ми можемо очекивати ескалацију сукоба, нова хапшења, можемо чак очекивати и да падне крв на северу Косова и Метохије, а наша власт нема ни решење, а изгледа ни намеру да се укључи у очување живота Срба на КиМ“, рекао је Костић.

Посланик Заветника Никола Драгићевић казао је да је косовски премијер Аљбин Курти у уторак земљама Квинте представио план у пет тачака за деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије, након чега су „Куртијеви до зуба наоружани специјалци упали на север Косова и Метохије“.

„Од момента доласка Аљбина Куртија на власт, десило се више стотина на представнике Српског народа на Косову и Метохији, више десетина Срба је ухапшено и процесуирано. За то време, званично руководство Србије не показује никакву спремност да стане у заштиту свог народа“, рекао је Драгићевић.

Казао је да су специјалне јединице косовске полиције јуче „крстариле“ севером Косова и Метохије и нишанило оружјем на обичне грађане, а да никакве реакције Београда није било.

„Ово је резултат политике која се води последњих 12 година, од момента доласка Српске напредне странке на власт. Ово су последњи покушаји Аљбина Куртија и ово је завршна фаза његовог плана да потпуно војно окупира север јужне српске покрајине и да га етнички очисти од Срба“, рекао је он.

Нагласио је да због тога тај део опозиције тражи ванредне изборе још од фебруара, када је прихваћен француско-немачки споразум, уз оцену да ће на тим изборима „поданичка политика Александра Вучића бити поражена“.