Прочитај ми чланак

Косовска Митровица: Србија је на Космету заувек!

0

Због све чешћег притиска да се интегришу у окупаторске шиптарске институције и угрожене безбедности у северном делу Косовске Митровице одржан је протес Срба. Срби поручили да неће одустати од мирне борбе за опстанак на Косову и Метохији и осудили убиство брачног пара Јевтић.

Митинг је почео интонирањем химне Србије, након чега минутом ћутања, око две хиљада Срба окупљених на тргу Шумадија у Косовсој Митровици, одало пошту брачном пару Јевтић, који су у петак под неразјашњеним оклностима убијени у својој кући у Талиновцу код Урошевца.

Окупљеним Србима први се обратио председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић који је казао да је циљ протеста да се искаже неслагање, незадовољство, огорчење, туга и бес због свега што се Србима дешавало у последњих тринаест гогина у присуству међународне заједнице. Он је казао да су Срби данас једини народу у Европи који нема право на живот, повратак и идентитет.

“Оно што су Јевреји преживљавали у 20. веку Срби нажалос преживљавају у демократској Европи сада, у 21. веку. Срби на КиМ живе у савременом демократском, концентрацином логору у коме јачи има право да нас некажњено убија, монтира судске процесе, пуца на жене и децу, санитетска возила и лекаре, не дозволи повратак расељених лица, а да оне који су се усудили да се врате малтретита и убија и штит злочине”, казао је Пантић.

Пантић је критиковао Србе који су укључени у рад косовских институција, а ЕУЛЕКС оптужио да наставља да врши терор над Србима, због тога што ослобађа оптужби доказане злочинце и криминалце, а против трговаца људским органима не покрећу истраге.

На протесном скупу је поручено да Срби не желе да живе у независном Косову, ако и да ће протестима спречити отварање Административне канцеларије косовске Владе у насељу Бошњачка махала у северном делу Митровице, чије је отварање, како је казао, да разбије српско јединство на северу Покрајине .

Председник општине Звечан Драгиша Миловић казао је да је данашњи протест глас против терора и убијања Срба. Он је казаоо да је план и намера Приштине јопш од 25. јула прошле године да се једностраним, насилним акцијама сломи отпор Срба са севера, како би се интегрисали у косовско друштво.

“Мислили смо да је врхунац те силе била употреба силе припадника косовске полиције на Газиместану. Онда када смо помислили да горе од тога не може бити десило се убиство брачног пара Јевтћ. То је 1003 жртва срба од стране албански екстемиса у присуству међународних мисија, а да ниједан злочин није откривен а починилац кажњен”, казао је МИловић и подесетио на убијене путнике у атоубусу Ниш-експреса, жетеоца у Старом Грацку, деце у Гораждевцу, породице столиц у Обилићу…

Српски представници са севера Косова затражили су да се што пре формира влада Србије од које, како су рекли, очекују да подржи њихову мирну борбу за опстанак на Косову и Метохији. Миловић од нове Владе у Београду очекује да одреди план према косовском питању а грађанима да саопшти истину.

„Мора се рећи народу шта у будућности желе са нама. Ми желимо да будемо заједно са представницима своје Владе да будемо један тим, што нам у прошле четири године није било омогућено“, казао је он.
Миловић је оценио да је претходна власт тражила од Срба само да имплементирају оно што је без консултација са њима договорено у Бриселу и да сада желе да буду са представницима Владе, јер, како је рекао, Срби немају резервну државу.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да Срби не одустају да се мирним средствима боре за опстанак на простору Косова и Метохије, а од представника ЕУЛЕКС-а и КФОР-а затражио је да се држе принципа статусне неутралности и Резолуције 1244 СБ УН.

„Оволика сила на северу потребна је, пре свега, Србима који живе јужно од Ибра, јер они тамо немају никакву заштиту“, рекао је Миловић.

Протесном скупу у северном делу Косовске Митровице присуствовали су начелник Косовско-митровичког округа Раденко Недељковић, председници четири општине са севера Косова, бивши посланици у Скупштини Србије Драгиша Ђоковић и Владимир Милентијевић и Тања Вујовић са Економског факултета у Косовској Митровици.

Грађани су носили пароле на којима је било исписано „Србија на Космету заувек“, „Не убијајте нас, поштујте нас и ми ћемо вас“, „Не албанским институцијама заувек“.