Прочитај ми чланак

Косовска Митровица: Барикада Србима чува живот

0

Kosovska mitrovica barijadejpg
(Вечерње новости)

Уклањање препреке на мосту на Ибру, које се тражи у склопу нормализације односа са Приштином, засад није могуће. Да се осећамо безбедним, сами бисмо је склонили – поручују Срби.

Постављена крајем јуна 2011. године, барикада на главном мосту на Ибру, између северног и јужног дела Косовске Митровице, постала је, по оцени команданта Кфора на Космету, Фолкера Халбауера, политички симбол. И док је овај генерал у недавном интервјуу за наш лист истакао да мисија коју предводи неће уклањати барикаде на северу, укључујући и ову на мосту, из земље из које је актуелни командант Кфора, Немачке, као један од захтева на путу Србије ка ЕУ наводи се уклањање ове „препреке“.

Наиме, у недавно усвојеној декларацији о Србији у Бундестагу, у склопу нормализације односа са Приштином, тражи се што је скорије могуће отварање моста на Ибру као мера јачања поверења.

Док политички аналитичари у Београду, али и у Приштини, процењују да ли је уклањање барикаде изводљиво и ко би то могао да учини, представници Срба са севера покрајине истичу да то засад није реално.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

– Више сам него сигуран да Срби нису спремни да уклоне барикаду, али зато верујем да на томе инсистира Приштина преко међународне заједнице како би се српској страни постављали нови услови, иако је уствари Приштина та која не жели имплементацију Бриселског споразума – сматра Раденко Недељковић, начелник Косовско-митровичког округа.

НИЈЕ ИНАТ

Неспремност Срба за уклањање барикаде није терање ината Приштини, међународној заједници или Београду, већ потиче из страха за безбедност и жеље да се остане у саставу државе Србије.
Уколико се проблеми буду решавали договором, склањање барикаде могуће је у перспективи – каже Јовић.

Он опомиње да се Срби са севера осећају безбеднијим уз ову барикаду јер, како истиче, она онемогућава кретање потенцијалних нападача из јужног дела града.

– Досадашње искуство показало је да барикаде не треба уклањати силом и да је то немогуће извести без сукоба.Проблеме треба да решавамо мирним путем, али нажалост, српски народ нема поверења у косовске институције. У страху је за своју будућност. Та барикада „штити леђа“ северној Митровици.

Познато је да су на овом мосту у протеклом периоду Албанци исценирали на стотине инцидената. Уклањање могу да изведу једино Срби северног дела Митровице.

Да није проблем барикада, већ разлози због којих је она настала, сматра Небојша Јовић из СНВ северне Косовске Митровице.

– Све барикаде су последица насилних и координисаних акција Албанаца и Кфора у намери да насилно интегришу север Косова и ми смо се њима само бранили. Истог тренутка када би Албанци одустали од насилне интеграције и када би нестале свакодневне претње, ми бисмо барикаду сами уклонили и не би било потребе да се понавља претпрошла година, када су војници Кфора пуцали бојевом муницијом у ваздух и у ноге грађанима – сматра Јовић.

– Имамо обећање Кфора да неће на силу уклањати барикаду. Да би до тога дошло, потребно је да се успостави нека врста поверења које засад не постоји – истиче Драгиша Влашковић, председник општине Косовска Митровица, додајући да засад нема притисака да се барикада уклони, због чега ово питање треба оставити за неке будуће разговоре.

ТОНЕ БЕТОНА
Уклањање барикаде изискивало би доста времена и механизације, јер је са северне стране моста постављено на десетине тона бетона и бетонске конструкције и обложено земљом и песком. Због ове барикаде сав саобраћај, односно веза између северног дела града са јужним, одвија се преко моста удаљеног око 300 метара у Бошњачкој махали.