Прочитај ми чланак

„Косово“ има 2/3 гласова за Савет Европе, следи отпризнавање 14 земаља?

0

Политички саветник премијера Косова Јетон Зуљфај изјавио је да ће се Косово пријавити за чланство у Савету Европе и да су обезбеђене две трећине гласова, пренео је данас Коссев писање Газете експрес. Одговор Србије, према најавама, могао би да буде то да 14 земаља повуче признање независности Косова.

Тзв. косовски премијер Аљбин Курти најавио је прошле недеље из Берлина, после састанка са намечким канцеларом Олафом Шолцом, да ће Приштина ускоро предати апликацију за чланство у Партнерству за мир НАТО, али и за Савет Европе.

На то је председник Србије одговорио да ће Србија у том случају снажно реаговати и поставити питање да ли још важи Вашингтонски споразум – према којем су обе стране пристале на мораторијум на акције признавања или повлачења признања независности.

Он је навео и да ће у том случају „наше руке бити одрешене“.

Дан након тога медији блиски власти објавили су сазнања да ће Србија уколико Приштина званично поднесе кандидатуру за пријем у Савет Европе и Партнерство за мир које је предворје НАТО, одговорити активирањем кампање отпризнавања тзв. Косова.

Како се писало, Србија има чврста обећања 14 земаља које су спремне да повуку своје одлуке о косовском признавању, писале су Вечерње новости.

Јетон Зуљфај је како преносе медији навео да мисли да су шансе Косова, након одласка Руске Федерације веома добре.

„Две трећине земаља које би требало да гласају су већ обезбеђене, у смислу да имамо државе која нас признају и да су део ове групе од две трећине“, рекао је он у Теви 1.

На питање да ли су добили потврду из било које земље, Зуљфај је рекао да постоје моћне земље попут Немачке које ће помоћи.

„Као што сте видели током наше посете Берлину, канцелар Шолц је директно поменуо подршку нашој пријави за Савет Европе. Имаћемо земље које ће нам помоћи, јаке, попут Немачке, које ће лобирати у овом правцу“, рекао је он.

Београд и Приштина су у септембру 2020. потписали у Белој кући, пред тадашњим председником Донадлом Трампом, Вашингтонски споразум, којим је тзв. Косово прихватило једногодишњи мораторијум на тражење чланства у међународним организацијама, а Србија се обавезала да одустане од кампање за повлачење признавања, као и од лобирања код других земаља да не признају тзв. Косово.

Иако је рок истекао, амерички званичници су истицали да споразум остаје на снази.

Ово неће бити први пут да тзв. Косово аплицира за чланство у међународним организацијама.

Оно је двапут аплицирало за пријем у Интерпол, али је 2019. захтев Приштине био повучен непосредно пред седницу Генералне скупштине, а након што је највећи број држава чланица одлучио да не гласа „за“.

Годину дана раније захтев за пријем у Интерпол није прошао на заседању у Дубаију, иако су била два круга гласања.

План да се тзв. Косово придружи Унеску није успео 2015, а 2017. Приштина је одложила захтев за пријем.