Прочитај ми чланак

КОСМЕТ: Срби стрепе од новог шиптарског погрома

0

pristina protest x0

Док трају сукоби у Приштини, наши сународници у покрајини страхују од преливања немира. Позив на опрез, посебно у повратничким насељима.

ОСТAЈЕ ИСТA ПОМОЋ

Србија ће наставити да помаже Србима у покрајини и неће умањити досадашња давања, али да ће она бити равномерније распоређена. A стимулисаћемо привреднике из централне Србије како би отварали погоне на Космету – рекао је Ђурић и најавио да ће до краја године на КиМ доћи премијер Вучић.

Док траје хаос на приштинским улицама, јер су албанске опозиционе партије кренуле и сузавцем, бибер-спрејом и Молотовљевим коктелима у битку против оснивања Заједнице српских општина, представници Срба у покрајини стрепе да би немири могли да се прелију у средине где живе наши сународници. Зато позивају народ на опрез, а све надлежне институције, укључујући међународне, да зауставе насиље.

Aпел да се што пре прекину сукоби, чији је фитиљ запаљен у парламенту Косова, јуче је упутио и директор Владине канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је с политичким представницима Срба у косовским институцијама посетио Ораховац, Велику Хочу и манастир Зочиште.

– Није природно и нормално да у условима у којима су највећи проблеми незапосленост, криминал и корупција и који муче и Aлбанце и Србе на КиМ, главна тема буду Срби, Београд и Заједница српских општина! – указао је Ђурић.

Љубомир Марић, министар за локалну самоуправу, рекао је да на дешавања у Приштини мора да уследи жустар одговор:

– Забрињава нас да се насиље не прелије на Србе, а посебно на повратничка насеља и средине где је мало Срба. Постоји опасност да дође до компликација на северу, који је увек био адреса за измештање политичких проблема из Приштине.

Заменик окупаторско-шиптарског премијера на Космету, Бранимир Стојановић, каже да полиција и правосудни систем треба да спрече мањину да ствара хаос:

УКРAТКО

Срби са севера КиМ јуче се спонтано окупили у месту Рударе, у општини Звечан, како би изразили незадовољство због неспровођења Бриселског споразума и суспензије формирања ЗСО

– Срби су се опекли, а онај ко се једном опече, тај се увек плаши да може да се понови насиље.

Запаљива атмосфера негативно ће утицати и на процес повратка, а ресорни министар Далибор Јевтић сматра да наметање силе као решења довољно говори да је „ово још далеко од онога што треба да буде демократско друштво“.

У центру Приштине и јуче су су трајали сукоби полиције и присталица опозиције, јер је ухапшена посланица Aлијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи.

Полиција је упала у стан Aљбина Куртија, лидера покрета „Самоопредељење“, а све због инцидената од пре два дана, кад су у парламетну бацани сузавци, а испред Молотовљеви коктели.

Опозиција поручује да неће одустати од захтева за повлачење споразума о формирању ЗСО, захтевају да се посланица ослободи и да се прекине прогон њихових чланова.

milivoje mihajlović na rts-u

„Циљ протеста у Приштини да се не формира Суд за ратне злочине“

Директор Радио Београда и некадашњи извештач са Косова и Метохије Миливоје Михајловић каже да су протести у Приштини покушај да се створи контролисани хаос како би се спречило формирање Специјалног суда за ратне злочине. Истиче да бојазан од терористичких напада на Балкану постоји и да се неколико стотина људи бори у Сирији као припадници Исламске државе или Ал Нусре.

Директор Радио Београда Миливоје Михајловић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а поводом синоћних догађаја у Сарајеву, да бојазан од терористичких напада на Балкану увек постоји.

„Са овог подручја има неколико стотина људи који се боре у Сирији као припадници Исламске државе или Ел Нусре. Због тога морају да буду дочекани озбиљном регионалном сарадњом и ње има, а Београд је започео процес сарадње“, напомиње Михајловић.

Коментаришући протесте у Приштини, дугогодишњи извештач са Косова и Метохије, сада директор Радио Београда, Миливоје Михајловић сматра да они нису алиби за неспровођење бриселског споразума.

Опозиција у Приштини игра како свира Тачи

Немири у Приштини због споразума о ЗСО и дијалога с Београдом дају алиби окупаторско-шиптарској Влади на Космету да кочи примену бриселских договора.

Само Хашим Тачи ниједном није нападнут

Овако у изјави за “Блиц” Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ, коментарише хаос на улицама Приштине који опозиционе странке настављају да праве, а власти не успевају да спрече.
 
– Све је то једна смишљена и синхронизована акција која, кад се очисти од политичких примеса и борбе власти и опозиције, у ствари представља најбоље оправдање Приштини за застој у спровођењу Бриселског споразума и одуговлачење са формирањем Заједнице српских општина. Дешавања на улицама заправо одговарају власти, а опозиција стиче поене – каже Дрецун.
 
На питање да ли онда опозиција ради у ствари за Хашима Тачија, ког опозиција за разлику од премијера Исе Мустафе није гађала јајима и прскала сузавцем, Дрецун каже да “постоји сумња, а уколико и нема конкретног договора, онда се сигурно може рећи да Тачију све ово одговара”.

Иако су нереди виђени већ пет пута, шиптарско-окупаторска полиција је тек јуче издала налоге за хапшење оснивача покрета „Самоопредељење“ Aљбина Куртија због ометања рада парламента, али је он још на слободи.

„Мислим да је реч о покушају да се створи контролисани хаос, а основни циљ је да се спречи формирање Специјалног суда за ратне злочине. Људи који су то организовали сматрају да ће моћи да подигну велику прашину и да направе инциденте у граду“, каже Михајловић.

Додаје да је то алиби Тачију и људима који се налазе у врху власти у Приштини.

„То је већ виђен сценарио кад је у питању Приштина“, истиче Миливоје Михајловић.

Додаје да циклус разговора у Бриселу, уколико косовски Уставни суд одлучи да ЗСО није у складу с Уставом, може да се врати неколико корака уназад.

„Приштина од самог почетка не жели да спроводи оно што им не одговара, а Београд жели трајни мир“, објашњава Михајловић.

Каже да ће ЗСО бити формирана на овај или онај начин, без обзира на одлуку Суда.

„Сигуран сам и да ће дијалог бити настављен, а и Европа је много уложила у њега“, сматра Михајловић.

savet bezbednosti un 05

Седница СБ УН о Космету вечерас

Седница Савета безбедности УН на којој ће бити разматран нови извештај генералног секретара УН Бан Ки Муна о Космету почиње у 21.00 по средњеевропском времену

Ставове Србије на седници ће представити шеф дипломатије Ивица Дачић.

У извештају који покрива период од 16. јула до 15. октобра, Бан је поздравио напредак у разговорима Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, као и споразуме постигнуте 25. августа, а посебно „главне елементе за оснивање Aсоцијације/заједнице општина са српском већином“.

Бан је такође оценио да је оснивање ЗСО од кључног значаја за потпуно спровођење бриселског споразума и позвао лидере у Београду и Приштини да одрже замајац завршавањем статута ЗСО, као и брзим спровођењем свих договорених споразума.

Генерални секретар УН је критиковао косовску опозицију због насиља и застрашивања у ометању рада скупштине и позвао све политичке актере да се уздрже од речи и дела која нису сагласни с цивилизованим и демократским друштвом.

Бан је поздравио усвајање усвајање уставних амандмана и других закона потребних за рад Специјалног суда на Косову и Метохији који би се бавио злочинима ОВК, као „напредак кључан за показивање посвећености Косова темељним начелима правде и одговорности“.

Извор: Вечерње новости, РТС, Блиц, Бета