Прочитај ми чланак

КОСМЕТ: Нема промене формата без договора Русије и САД

0

Наставак разговора могућ када Приштина укине таксу од 100 одсто. – У међувремену Косово и Албанија од 1. јануара уводе заједничку граничну контролу и најављују уједињење за 2025. годину

Делегације Београда и Приштине и следеће године ће разговарати под окриљем Брисела, али под условом да привремене косовске институције укину порез од 100 одсто на робу из централне Србије. Евентуално укључивање Вашингтона и Москве у дијалог две стране могуће је само уколико се ове светске силе претходно сагласе.

Срби испред Пећке патријаршије

И док се у медијима спекулише да ће следеће године бити успостављен други формат дијалога, Приштина и Тирана се труде да наставак разговора обесмисле. То, осим такса косовских власти на српску робу, потврђује и чињеница да су се такозвано Косово и Албанија договорили да од 1. јануара на „граничним” прелазима буде успостављена заједничка контрола. Ова мера је део стратегије која би требало да буде завршена 2025. године уједињењем Албаније и јужне српске покрајине.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да ће се Србија у 2019. години сигурно интензивно бавити питањем Косова и „вероватно у другачијем формату него до сада”. Најава могућности новог типа дијалога са Приштином поново је подгрејала тумачења да би још држава могло да се укључи у Бриселски дијалог. Председник Србије Александар Вучић више пута је нагласио да се овај Гордијев чвор не може решити без Америке и Русије. Упозорио је, међутим, да наставка дијалога нема све док Приштина не повуче одлуку о додатном порезу од 100 одсто на робу из централне Србије.

„Америка и Русија морају бити обавештаване и сагласне с тим шта би био евентуални договор”, рекао је почетком септембра Вучић. Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер за сада је најприсутнији од званичника из Вашингтона, када је реч о разговорима Београда и Приштине, и прво би требало да спусти тензије да би касније имао једну од кључних улога у наставку процеса. Предност овог америчког дипломате јесте у томе што је дуже од двадесет година дипломатски присутан у овом делу Европе и сматра се да би он могао да допринесе да буде постигнут компромис две стране. Палмер је познат и по изјави из октобра, када је рекао да поводом питања Косова „нема бланко чекова, нити црвених линија”, као и да би споразум Београда и Приштине требало што пре да буде постигнут. „Оно што бисмо ми волели да се постигне је потпуна нормализација односа између Београда и Приштине, а то је сложен изазов”, рекао је Палмер.

Осим питања формата, Ивица Дачић наводи да много шта треба да се поклопи да би дошло до компромиса. „Нико не може да каже – решићемо Косово и Метохију идуће године, бар нико од озбиљних политичара и код нас и у свету. Што се мене тиче, ја бих волео да већ сутра имамо договор и решење, али то није реално, много још коцкица треба да се склопи”, рекао је Дачић за „Недељник”.

Један од главних разлога зашто би САД могле да учествују у наставку дијалога у 2019. године јесте чињеница да је Бриселски дијалог клинички мртав и да иако Брисел званично тражи да Приштина укине спорне таксе, намет на робу из централне Србије и даље остаје на снази. Други разлог је чињеница да средином следеће године предстоје избори за Европски парламент, због чега ће решавање косовскометохијског проблема сачекати другу половину 2019. године, када ће бити формиране европске институције. Ивица Дачић је управо указао на овај податак, констатујући да су европски преговарачи већ извесно време по страни због избора у мају, а после тога још неколико месеци ће проћи док оформе комисију и изаберу наследника Федерике Могерини.

„САД желе да попуне тај вакуум и то је добро за цео процес, јер ми не желимо да се губи време. Зато и охрабрује писмо Доналда Трампа председнику Вучићу као добар знак да је и Америци стало да се дијалог настави, да се не изгуби тај замајац, као што се много пута дешавало у последњих пет-шест година, увек заслугом Приштине”, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије више пута је поновио да би по његовом мишљењу било корисно да се, уз САД, у процес укључе и друге велике земље, попут Русије и Кине, јер би то обезбедило широке међународне гаранције за све што буде договорено. „То би значило пун међународни легитимитет за све што буде договорено око Косова и Метохије, а пре свега осигурало би да договор буде дугог века, што је Србији и те како у интересу”, додао је Дачић.

Када је реч о Приштини, копредседавајући покрајинског преговарачког тима Фатмир Лимај изјавио је да су на састанку са амбасадорима земаља Квинте добили снажну подршку за дијалог о нормализацији односа са Србијом. Додао је да су амбасадори изразили пуну спремност да помогну „Косову” да се постигне обавезујући споразум са Србијом.

Да је главни предуслов за промену форме дијалога договор Вашингтона и Москве на ову тему уверен је политички аналитичар Драгомир Анђелковић, који за „Политику” каже да Косово и Метохија за ове две силе није велико геополитичко питање и да би могле да се договоре да се на овај проблем стави тачка. „Има реалне шансе да Русија и Америка учествују у дијалогу, јер то за њих није велико стратешко питање и то је добра прилика да покажу спремност да сарађују и демонстрирају да су спремне да дође до компромиса. Једина опасност која би могла да поткопа њихов ангажман јесте неко друго важно кризно жариште, као на пример Сирија”, каже Анђелковић.

ДСК и Самоопредељење бојкотовали приштински тим

Представници две најутицајније опозиционе партије Албанаца, Демократски савез Косова и Самоопредељење, поново су бојкотовали састанак највиших представника привремених власти и амбасадора земаља Квинте у Приштини са тимом за дијалог са Београдом. И овај сусрет је сазвао председник скупштине Кадри Весели, а на њега су позвани и представници Канцеларије ЕУ у Приштини, пренели су приштински медији. На састанак су позвани представници привремене власти у Приштини Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. Ово је четврти у низу састанака представника привремених приштинских власти са тимом за дијалог са Београдом, који ће, како је најавио један од координатора, Шпенд Ахмети отпутовати у Брисел 8. јануара, где ће са европским званичницима разговарати о наставку тог процеса.Антрфиле

Тачи поново тражи „прешевску долину”

Хашим Тачи јуче је такође изјавио да је Приштина спремна за наставак дијалога са Београдом, а да ће свеобухватни споразум о нормализацији односа бити потписан у Белој кући у присуству америчког председника Доналда Трампа. „Нема дилеме о томе да ли САД то подржавају или не, споразум ће бити финализован у Белој кући у присуству најмоћнијег светског државника Доналда Трумпа”, рекао је Тачи на годишњој конференцији за новинаре, пренео је Танјуг приштинску „Бота сот”. Тачи је, како је наведено, најавио изношење аргумената који ће оспорити перцепције да је „Косово” препрека за наставак дијалога. Подсетио је да Приштина сада има свој тим за дијалог, уз његову пуну подршку. Залагаће се, како је истакао, на постизању „уравнотеженог споразума” са Београдом у „интересу мира и стабилности”. Навео је да се није одрекао идеје о припајању такозване прешевске долине „Косову” и да сада, више него икад, верује да ће им та територија ускоро бити придружена.

Иначе, како је пренела „Бота сот онлајн”, Тачи неће бити у Бриселу, 8. јануара, јавља Танјуг. Тада ће на састанак са представницима ЕУ отпутовати само тим за дијалог. „Преговарачки тим се сложио с мојим предлогом да 8. јануара буду у Бриселу, а ја на Брезовици на скијању”, рекао је Тачи.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!