Прочитај ми чланак

Кордон обезбеђења испред Орлићевих врата: Опозиција спречена да му преда захтев

0

У Скупштини Србије одржана је конференција за новинаре дела опозиције која је јуче организовала Протест против насиља, на коме се само у Београду окупило више од 50.000 људи.

Мирослав Алексић, посланик НС, рекао је да су данас представници политичких странака, у складу са захтевима са протеста, поднели иницијативу председнику Скупштину да сазове хитну седницу на којој би се разматрао извештај Владе о безбедносној ситуацији насталој након масовних убистава у ОШ Владислав Рибникар и Младеновцу, као и утврђивања чињеница које су довели до тога, утврђивање пропуста и предузимање мера, као и одговорности надлежних лица.

„Ову иницијативу је потписало 84 посланика. Дакле, трећина. Господин Орлић је дужан да закаже хитну седницу Скупштине. Ту обавезу има и према грађанима који су то тражили на протесту“, рекао је Алексић и додао да су ту иницијативу поред НС, Уједињених, НДБГ, странке Заједно, потписали и Двери, Заветници, НАДА, као и поједини самостални посланици.

„Ми смо отишли до Орлића да се договоримо о термину, али он није хтео да нас прими, није хтео да изађе пред колеге да разговарамо. Поставио је кордон обезбеђења пред врата. То се није догодило вероватно никад у историји вишестраначја, да председник Скупштине нема храбрости да прими народне посланике. Ми му поручујемо да до петка мора да се одржи седница Скупштине“, навео је Алексић.

Он је додао да ће сутра опозиција отићи у РЕМ у 11.55, предати одштампане оставке чланова Савета РЕМ-а које само треба да потпишу.

„У четвртак ћемо припремљене оставке предати Влади, која заседа тог дана. Уколико власт и даље буде банализовала све оно што грађани траже, уколико не буду испунили захтеве, настављамо борбу и да покажемо у петак да смо сви за борбу против насиља“, изјавио је Алексић.

Он је навео да је питање за Вучића зашто грађане упорно омаловажава, тврдњом да је на протест дошло до 9.000 људи.

„Није први пут да се броји. То је пракса. То се ради са идејом да се људи који долазе демотивишу, понизе… Немамо више времена за чекање“, рекао је Алексић.

Опозициони посланици су пре конференције за новинаре свој захтев за одржавањем седнице залепили на зид испред кабинета председника Скупштине, пренео је Фонет.

Организатори Протеста против насиља данас су одржали састанак, а Нова.рс открила је које ће кораке предузети до петка, за када је планиран нови скуп.

Подсећамо, јуче је у Београду, Новом Саду и више других градова у Србији одржан протест против насиља, а само у престоници окупило се више од 50.000 грађана. Скуп су организовали ДС, Зелено-леви клуб-НДБГ, Уједињени (ССП, ПСГ, Преокрет, Слога).

На протесту није било политичких говора, али јесу прочитани кључни захтеви – моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање емитовања ријалити програма који промовишу насиље, агресију неморална понашања на телевизијама са националном фреквенцијом. Забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље и агресију, објављују лажне вести и крше новинарски кодекс. Смена руководства РТС због емитовања програма који афирмишу насиље, агресију и криминал. Одузимање националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи. Смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина и одржавање седнице Скупштине на којој ће се размотрити поверење Влади Србије.