Прочитај ми чланак

КОМЕ СЕ КЛИМАЈУ, А ЗА КОГА СПРЕМАЈУ фотеље у Влади Србије?

0

Премијерка Ана Брнабић поновила је да је реконструкција Владе отворено питање, и да ће о томе прво разговарати са председником Србије и лидером напредњака Александром Вучићем. Ко би све могао да остане без фотеље и ко би могао да се пресели у Немањину 11?

Све су гласније најаве да ће кабинет Ане Брнабић претрпети промене. Она понавља како је реконструкција Владе отворено питање, али своје карте упорно не отвара.

Каже да ће пре него са медијима, о променама у свом кабинету разговарати прво са председником државе и лидером напредњака Александром Вучићем. Медији, у међувремену, спекулишу коме је у Немањиној 11 одзвонило, а ко би своје ствари тамо могао да унесе.

Није естрадно, већ државно. Неће са медијима, већ са председником државе. Председница Владе упорно одбија да о реконструкцији у Немањиној 11, каже било шта осим – да је тема отворена.

“Нису министри Богом дани, није ни председница Владе Богом дана и ту постављена. Ако немамо резултате, ако постоје проблеми, па мењате тим да би давао боље резултате. Не треба да чекате четири године живота свих наших грађана, свих наших привредника, да би нешто променили”, изјавила је премијерка Брнабић.

Новинар Радија Слободна Европа Милош Теодоровић каже да би био строжи, и да би мењао министра који и четири дана ради лоше.

“Али овде је проблем у томе што с једне стране ми немамо показатеље по ком критеријуму је неко радио лоше, а с друге стране имао ситуацију у којој су неки доказано радили лоше и оставили врло забрињавајуће трагове. Сетимо се случаја ‘министрова тетка’”, подсетио је Теодоровић.

Министра, чија тетка је у медијима често помињана, у причи о реконструкцији Владе не помињу.

Зато медији најчешће помињу Душана Вујовића и Горана Кнежевића. Спекулишу да из Владе иду из личних разлога, а као наслендника помињу градоначелника Београда Синишу Малог, кога неки медији проглашавају новим министом финансија, други министром привреде.

Наводно није сигурна ни фотеља министра културе – као потенцијалне наследнице помињу се Јелену Триван и Мају Гојковић.

Председница скупштине је неодређена. “Не, нисам имала такве понуде, мој задатак политички је да у овом мандату водим Скупштину Републике Србије, заиста нисам размишљала ни о том, ни о другим ресоима”, рекла је Маја Гојковић.

Шта ће убудуће радити можда ће морати да размисле још два актуелна министра. Медији спекулишу да за Зорана Ђорђевића и Горана Тривана неће бити места у реконструисаној Влади.

“Реч реконструкција заправо и није права. Пре би била реч промена, или како млади кажу ченџирање. Реконструкцију треба схватити као начин да се неко са неке друге позиције сада постви овде, у Владу, а неко из Владе Србије да сада нађе неко друго ухлебљење”, оцењује Теодоровић.

Промене у Владама од 2012. много више се говорило него што их је заправо било. Реконструисана је Влада Ивице Дачића 2013, када су из ње избачени Уједињени региони.

Из прве Владе Александра Вучича, пре њеног пада, отишли су Лазар Крстић и Братислав Гашић, а друга Вучићева Влада мењала је састав после његовог избора за председника.

О реконструкцији Владе Ане Брнабић, већ се говорило прошле јесени, али је све остало на речима. Једнако често говори се и о ванредним парламентарним изборима – мада председник уверава да их до редовног термина, 2020. неће бити.