Прочитај ми чланак

Коме је Вучић рекао: Тишина тамо!

0

vucic-stab

Министар којем је премијер Александар Вучић на седници Штаба за ванредне ситуације рекао „Тишина тамо!“ је министар привреде Душан Вујовић.

„Тишина тамо! Рекао сам – ниједну реч више да нисам чуо! Не интересује ме да ли је министар или било ко. Изађите напоље, министре, ако касните на овакве ствари. Ко може да помогне – нека помогне, ко не може да помогне, нека ћути“, повикао је Вучић на седници Штаба за ванредне ситуације Владе Србије 16. маја, одржаној поводом разорних поплава.

Камере у ТВ преносу ове седнице уживо нису снимиле на којег је министра премијер био бесан, а за јавност је све остало тајна и скоро месец дана након тога.

Међутим, како Данас сазнаје из више извора у Влади Србије, премијер Александар Вучић је речи укора повишеним тоном упутио министру привреде Душану Вујовићу.

Поједини извори у Влади су пренели да је Вујовић био изузетно узнемирен због Вучићевог односа према њему на седници отвореној за јавност, да је чак давао и усмену оставку. У кабинету премијера, с друге стране, демантују да је министар привреде давао оставку, тим поводом или било којим другим.

Наиме, осим због необично жестоког укора који је доживео на заседању у Немањиној 11, министар Душан Вујовић је, према спекулацијама, незадовољан и због других ствари које се дешавању у вези с његовом функцијом и ресором, односно због тога што је наводно искључен из доношења појединих важних одлука.

Пре месец дана, подсетимо, представници Владе са Вучићем на челу разговарали су са банкарима, страним инвеститорима, грађевинарима и великим пореским обвезницима о мерама које је Влада предложила, а које су углавном из надлежности Министарства привреде.

Министар Вујовић није био у земљи када су мере објављене, јер је по формирању Владе отпутовао у Америку, а вратио се на дан састанка, када је директно са аеродрома дошао у Палату Србија. Претпоставља се да је о најављеним потезима било речи током преговора о ангажовању Вујовића у Влади, али, према ранијим сазнањима Данаса, Министарство привреде као институција није било укључено у израду мера.

Такође, Данас подсећа да је пре неколико дана писао и о томе да Министарство привреде последњих дана напуштају људи којима је поверење указао бивши министар Саша Радуловић, а којима је нови министар продужио уговор, те да долазе кадрови Млађана Динкића, који је „избачен“ из Владе 2013. године.

Оставку је поднела специјална саветница за борбу против корупције и реформу јавних предузећа Мирослава Миленовић. Иако су у Министарству привреде тврдили да је Миленовићева оставку поднела из здравствених разлога, Данас је дошао до сазнања да је „једина српска финансијска форензичарка“ била незадовољна јер је настављена политика нетранспарентних преговора са потенцијалним инвеститорима, а дискрециона права министара приликом договора с инвеститорима Влада није одлучила да мења у корист јавних тендера.

Из Министарства привреде одлази и саветница за европске интеграције Ана Трбовић, која је на то место такође дошла у време док је министар био Радуловић. Њима двема уговори су раскинути у време техничке владе, али их је министар Душан Вујовић поново именовао на иста места.

Истовремено, у Министарству привреде се, према сазнањима Данаса, спремају да доведу блиске сараднике Млађана Динкића – Небојшу Ћирића, бившег министра привреде у влади Мирка Цветковића, и Ненада Мијаиловића, помоћника у Министарству док је тај ресор водио Динкић. Помиње се и да би на место директора СИЕПА могао да дође Бранислав Зец, помоћник и државни секретар у Динкићевом министарству у два сазива.

(Б92, Данас)